Ruska vakcina „prst u oku“, logično da joj neće aplaudirati

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naivno bi bilo očekivati od drugih zemalja pozitivnu reakciju na registraciju ruske vakcine protiv virusa korona, ona im je „prst u oku“, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra „Gamalej“.
„Zamislite, ukoliko konkretni ljudi i konkretne kompanije ostaju bez mnogo milijardi dolara zbog ruske vakcine, pa kakvu reakciju hoćete da vidite? Čini mi se da je reakcija potpuno normalna. Ona je prst u oku“, rekao je direktor „Gamaleja“.

Gincburg je još jednom naglasio da je ruska vakcina apsolutno bezbedna i „registrovana u skladu sa svim zakonodavnim aktima Ruske Federacije“.

„To je direktna borba za konkretan novac. Druge reakcije nije ni moglo da bude. Bilo bi naivno očekivati da će prilično ozbiljan konkurentan proizvod biti pozdravljen aplauzom“, dodao je.

Ruska zastava - Sputnik Srbija
Ruski diplomata u Hrvatskoj: Iza priča o vakcini stoji ljubomora

Ranije je glavni američki specijalista za infektivne bolesti Antoni Fauči tvrdio da bi oni mogli da predstave nekoliko varijanata sopstvene vakcine odjednom — i to već sledeće nedelje, ali da nisu sigurni u njihovu efikasnost i bezbednost i sumnja da je Rusija ispravno testirala svoju vakcinu.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Vakcina je nazvana „Sputnik V“. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta — u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala