Osuda zločina i podsećanje: Uprkos nagradi i obećanjima, ubice dece na Bistrici nisu nađene

© Sputnik / Branikca RistićObeležavanje godišnjice smrti Ivana Jovovića u Goraždevcu.
Obeležavanje godišnjice smrti Ivana Jovovića u Goraždevcu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom sedamnaeste godišnjice ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu kod Peći, nekažnjeni zločin je osudila Koordinacija udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije.

„Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da ni danas, 17 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin a da je tužilac EULEKS-a, još 2010. godine, obustavio istragu, ’zbog nedostatka dokaza‘. Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Koordinacije udruženja.

U saopštenju stoji da ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima i pristajanje na odsustvo elementarne vladavine prava i pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego saradnju sa zlom i zločincima.

„Srpska koordinacija se sa takvom praksom neće pomiriti i ovim tragičnim povodom javno poziva međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi. To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje prethodi svakom drugom“, apeluju oni.

Ističu da se bilo kakva „normalizacija odnosa između Srba i Albanaca“ ne može graditi bez suočavanja sa prošlošću, na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

Podsećaju javnost da su, u oružanom napadu iz automatskog oružja na više desetina srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

Ubistvo srpske dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog tog tragičnog događaja održana je i vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. Unmik je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz „kalašnjikova“ na oko pedesetoro dece i mladih Srba iz Goraždevca. Policija Unmika je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i stotinak kuća, bez konkretnih rezultata. Ubice dece, i pored nagrade od milion evra i obećanja ondašnjeg šefa UNMIK-a da će „prevrnuti svaki kamen da ih nađu“, do danas nisu poznate.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala