Oslobođeni privedeni dopisnici Raptlija

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije na protestima u Minsku nakon predsedničkih izbora u Belorusiji
Pripadnici policije na protestima u Minsku nakon predsedničkih izbora u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica RT-a i agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan saopštila je da su oslobođena dva dopisnika agencije Raptli, koja pokriva događaje u Belorusiji, a sa kojima nije bilo kontakta četiri dana.

„Naše stringere su pustili! Hvala svima“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Tviteru.

Tokom protesta u Belorusiji zabeleženi su brojni slučajevi nasilja nad novinarima. Konkretno, policajci u Minsku tukli su voditelja i novinara beloruske „Komsomoljske pravde“ palicama, iako je novinar nosio prsluk sa oznakom „mediji“, predstavio se i pokazao svoju akreditaciju.

U utorak su snage bezbednosti napale tri novinara ruske službe Bi-Bi-Si-ja u Minsku, a prema medijskim izveštajima, svi novinari imali su akreditacije koje je izdalo belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, svi su nosili identifikacione prsluke i novinarske akreditacije. Takođe, prema podacima Beloruskog udruženja novinara, u Minsku su uz upotrebu sile privedena i dva novinara portala „Onlajner“.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji su nakon predsedničkih izbora  9. avgusta počeli masovni protesti. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije, u protestima je poginula jedna osoba, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala