Ne možete da spavate zbog vrućina? Stručnjaci daju savete za lakši san za vreme toplotnog talasa

© Depositphotos.com / StockassoNesanica - ilustracija
Nesanica - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kako zaspati bez klime kad su velike vrućine? Stručnjaci kažu da je optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 21 stepen, jer naš mozak mora da bude malo hladniji od ostatka tela. Nemojte da vežbate i pijete previše vode pred spavanje. Savet je i da isključite iz struje sve električne uređaje, kao i da zatvorite sve prozore.

Velike vrućine nisu nikada ugodne, naročito kad nismo na moru, pa se za vreme toplotnog talasa valja dobro rashladiti. Tokom velikih vrućina mnogi ne mogu dobro da spavaju, pa se pitaju šta učiniti kako bi pre utonuli u san, a da ne moraju da uključuju klimu.

Psiholog i terapeut za spavanje dr Nerina Ramlahan iz Silentnihta kaže da je optimalna temperatura za spavanje između 16 i 21 stepen jer mozak mora da bude malo hladniji od ostatka tela, prenosi Magazin Novosti.

„Spavanje preko noći važno je za obradu informacija tokom dana, kao i za popravljanje i ponovno uravnoteženje tela, kako fizički, tako i psihički. U idealnom slučaju, da bismo mogli dobro da spavamo, mora da postoji frakcijska temperaturna razlika između tela i mozga – toplo telo i hladna glava!”, objasnila je dr Ramlahan.

Sledi nekoliko stručnih saveta

Stavite posteljinu u zamrzivač na nekoliko minuta (ipak prvo stavite u plastičnu kesu). Ako nemate puno prostora u svom frižideru ili zamrzivaču, pomoći će vam čak samo jastučnica iz frižidera ili pidžama. A možete i napuniti bocu ledenom vodom i staviti je na tačke hlađenja na telu kao što su kolena, gležnjevi, zglobovi, vrat, prepone i laktovi.

Takođe, oni koji uveče ne mogu da spavaju zbog vrućine trebalo bi da se pre spavanja da namažu kremu na bazi aloe vere. Idealno bi bilo da se ta krema čuva u frižideru.

Drugi trik za lakše spavanje tokom vrućih letnjih meseci je sprej-bočica napunjena rashlađenom vodom. Tu bočicu valjalo bi držati nadomak kreveta, a vodu po potrebi nanositi na lice, leđa i vrat.

Neka stopala budu hladna, što se može postići tako da ih držite izvan pokrivača ili ih kratko držite na pakovanju leda.

Pazite šta oblačite i unosite u sebe

Koristite pamučne pidžame i tanku čistu pamučnu posteljinu za svoj krevet – visokokvalitetni pamuk idealan je materijal za posteljinu između kog možete ostati sveži, jer je najviše prozračan. Savetuje se i spavanje u hladnim, mokrim čarapama ili čak vlažnoj majici.

Stručnjak za spavanje Dejv Gibson savetuje da se ne jede previše proteina, jer oni mogu da zagreju telo tako što pojačavaju metabolizam.

Što se tiče hrane, trebalo bi da konzumirate začinjenu hranu, ali najmanje tri sata pre spavanja. Tako ćete znojem ohladiti telo. Kada je posredi vežbanje, za lakše spavanje po vrućini trebalo bi da trening odradite ujutru, a ne uveče. Tako ćete sprečiti da vam se telo previše zagreje.

Posuda s ledom ispred ventilatora

Uveče pre spavanja nemojte da izbegavate tuširanje, ali voda na tušu ne sme biti prehladna. Zašto? Jer naše telo reaguje na nagle promene temperature i to očuvanjem topline. Suprotno utvrđenom mišljenju, Gibson kaže da bismo trebali držati prozore zatvorenim tokom dana kako bi kuća bila sveža. Isto tako, zavese treba da držite preko prozora.

Za bolji san tokom toplotnog talasa treba isključiti sve električne uređaje u spavaćoj sobi, jer oni emituju toplotu. Dakle, doslovno bi ih trebalo isključiti iz utičnice. Jedan od saveta kaže i da se posuda puna leda stavi ispred ventilatora, jer se tako može ohladiti vazduh u prostoriji.

Prostorije u kojima je lakše spavati

Bilo bi dobro da spavate niže, a ne na spratu kuće jer sva nakupljena toplina odlazi gore. 

Kako biste se lakše ohladili i slađe zaspali tokom vrućih noći, pre spavanja bi trebalo da zglobove i stopala operete u hladnoj vodi.

Tokom dana, vodu treba da pijete redovno, ali noću ne previše. Otprilike 1/2 litre vode pre spavanja biće dovoljno da hidrira telo i spreči čest odlazak u toalet.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala