Najmističniji grad na svetu nalazi se 36 metara pod vodom /video/

© Foto : screenshot/ThoughtshedNajmističniji grad na svetu nalazi se 36 metara pod vodom /video/
Najmističniji grad na svetu nalazi se 36 metara pod vodom /video/ - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ostaci prastarog grada Dvarka u indijskim vodama postavljaju mnoga pitanja na koja nema odgovora. „Zlatni grad“ koji je, prema najnovijim istraživanjima, star bar 10.000 godina, imao je razvijenu infrastrukturu i uređen način života.

Među najveće misterije savremenog doba mnogi stručnjaci uvrštavaju potopljeni grad Dvarka u Indiji. Naseobina impozantnih građevina nalazi se 36 metara pod vodom, a prva ozbiljnija naučna istraživanja datiraju iz 1979. godine. Od tada do danas traju kontroverze oko toga ko je i kada sagradio ovaj grad i zašto se on sada nalazi pod vodom, prenosi Magazin Novosti.

Ni na jedno ovo pitanje ne postoji validan odgovor. Naime, prvo su naučnici tvrdili da je Dvarka napravljena negde oko 526. godine pre nove ere. Onda su ga povezivali sa Aleksandrom Makedonskim, njegovim pohodom na Indiju i izgradnjom utvrđenih gradova. Zatim su najnovijim proučavanjem metodom ugljenika ustanovili da je star bar 10.000 godina.

„Dvarka“ znači „zlatni grad“ i po tumačenjima pojedinih indijskih istraživača lako ga je povezati sa predanjima koje prenosi ep „Mahabharta“ i da je podignut u čast hinduističkog božanstva Krišne.

Ipak, ni oni nemaju odgovor na pitanje kako je ovaj grad, čija je najduža strana duga čak osam kilometara, napravljen u to doba od granitnog kamena i kako je završio pod vodom.

U januaru 2017. odeljenje za Podvodnu arheologiju Indijskog instituta Sarvej je pronašlo zidine tvrđave ovog grada. Pritom, one su pravljene od istog materijala kao i većina građevina i bile su deo jedne celine, što još više zbunjuje naučnike. Zašto? Zato što su delovi masivnog stenja nađeni nekoliko kilometara dalje. Pronađene su i brojne kamene skulpture, bronzane, nakit...

Grad je imao pravilno raspoređene zgrade, ulice, trgove. Oni koji smatraju da se radi o gradu kojeg opisuje „Mahabharta“ smatraju da će se tek otkriti drugi delovi grada koji je po predanju imao 900.000 zgrada. Kraljevska palata bila je od belog mermera, ukrašena zlatom, srebrom...

U Indiji inače, ima nekoliko prastarih gradova sa istim imenom. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala