MUP: Neredi u Belorusiji izgubili na masovnosti

© AP Photo / Sergei GritsPripadnici beloruske policije na protestima u Minsku
Pripadnici beloruske policije na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neredi u Belorusiji izgubili su masovni karakter, ali je nivo agresije prema pripadnicima policije i dalje visok: više od sto policajaca povređeno je zbog protivpravnih postupaka, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

„U periodu od 9. do 13. avgusta povređeno je ukupno 103 pripadnika policije usled protivpravnih radnji građana, od čega je 28 hospitalizovano“, saopštila je pres-služba Ministarstva na svom nalogu na Telegramu.  

Ministarstvo je dodalo i da je u Belorusiji privedeno oko 700 ljudi na neprijavljenim protestima.

Takođe se navodi da Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, nastavlja da preduzima neophodne mere zaštite zakona i reda i osiguravanja javne bezbednosti u zemlji.

U saopštenju se primećuje da su u sredu različiti portali pozivali na blokiranje ulica.

Predsednički izbori i protesti

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Za razbijanje demonstranata  snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala