Istraživanje: Samo 26,3 odsto građana smatra da Crna Gora ide pravim putem

CC BY 2.0 / Marko Milošević / Zastave Crne gore po proglašenju izborne pobede stranke Mila Đukanovića u Podgorici
Zastave Crne gore po proglašenju izborne pobede stranke Mila Đukanovića u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro 46 odsto građana smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, ne može da procijeni skoro 28 odsto, dok je najmanje – 26,3 odsto onih koji smatraju da ide pravim putem, pokazuje istraživanje CEDEM-a.

CEDEM ocenjuje da je stabilan trend pada onih koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem – u novembru 2010. je bilo preko 46 odsto onih koji tako misle i od tada taj procenat konstantno pada, jedino niži je bio u julu 2017. kada je svega 25,4 smatralo da se ide u dobrom pravcu.

S druge strane, od 2016. je više građana koji smatraju da Crna Gora ide u pogrešnom pravcu, prema istraživanjima iste NVO.

Trećina Crnogoraca veoma nezadovoljna radom Vlade

Skoro 50 odsto je uglavnom ili veoma nezadovoljno radom Vlade (17,5 i 32,1 odsto), dok je uglavnom zadovoljno skoro 17 odsto, a veoma zadovoljno nešto preko 10 odsto. Skoro četvrtina ispitanih nema stav.

U odnosu na kraj prošle godine, dodatno je smanjen broj građana koji su zadovoljni radom Vlade. CEDEM takođe konstatuje da se mjeri negativan trend ocene rada svih ministarstava.

Konstantan pad podrške EU

Građani većinski podržavaju članstvo Crne Gore u EU – 54 odsto. Protiv je 24 odsto, dok 22 odsto nema određeno mišljenje.

Stabilan je trend pada podrške članstvu koje je nekad iznosilo i preko 76 odsto, a sada je nikada niže prema istraživanjima CEDEM-a.

Veći procenat opredijeljenih građana ima negativan odnos prema članstvu u NATO – 41 odsto naprema 38 odsto, dok 21 odsto nema stav.

Da Crna Gora treba da se oslanja u spoljnoj politici na EU smatra preko 26 odsto, dok 19.5 smatra da se treba oslanjati na Rusiju, a 17.2 na SAD.

Svega 11,8 odsto smatra da Nacionalno koordinaciono tijelo radi veoma dobro, dok kumulativno gledano je značajno veći broj onih koji smatraju da NKT radi uglavnom i veoma loše.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala