Bugarski ekspert: Šta je nateralo ljude u Bugarskoj da izađu na ulice

© AP Photo / Olivier MatthysPremijer Bugarske Bojko Borisov dolazi na samit EU u Briselu
Premijer Bugarske Bojko Borisov dolazi na samit EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Bugarske Bojko Borisov odavno je „ubio parlament, a bezobrazluk i prezir vladajuće elite prema demokratskim procedurama naterali su ljude da izađu na ulice“, smatra bugarski politikolog Evgenij Dajnov, prenosi BNR.

„Prvi put, od 1997. godine, vidim protest u kome učestvuje većina građana Bugarske. To je veoma uporan protest“, smatra ekspert.

Prema rečima eksperta Vasila Grozanova, odsustvo premijera Bugarske Bojka Borisova i predstavnika njegove stranke GERB na današnjem hitnom zasedanju skupštine, koje je Bugarska socijalistička stranka zahtevala s ciljem da Borisov objasni primenu sile prema novinarima na događaju koji je ranije organizovala njegova stranka GERB, nije iznenađenje, prenosi btv.

„Premijer Borisov već mesec dana sledi sledeću strategiju: on putuje po zemlji svojim automobilom i otuda saopštava vesti. Po svaku cenu pokušava da izbegne direktan kontakt sa demonstrantima, sa građanima. Njegova glavna briga je da ne postane predmet podsmeha i da na ulazu u skupštinu na njega ne počnu da bacaju jaja ili paradajz. Sačuvao je ostatke dostojanstva, koje će do kraja zadržati“, rekao je analitičar.

Analitičar Georgi Harizonov, naprotiv, ne misli da se Borisov krije od ljudi. On smatra da premijer prosto ne želi da učestvuje u kampanji liderke BSP Kornelije Ninove.

„To što stranka GERB ne želi da učestvuje u predizbornoj kampanji za izbor novog lidera BSP i u očajničkim koracima pomoću kojih gospođa Ninova pokušava da privuče pažnju – to je njihovo pravo“, misli Harizonov.

Tokom nacionalne konferencije stranke GERB, održane prošle sedmice, mladi ljudi u majicama sa logotipom stranke su, prema rečima jedne novinarke, nekoliko puta pokušali da joj razbiju telefon i gurali su njenog kolegu. Nakon toga je Bugarska socijalistička stranka zahtevala da se sazove hitan sastanak skupštine, međutim, premijer se nije pojavio.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala