Beloruski ministar policije naložio: Ne dirati novinare!

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaUčesnici protesta u Minsku
Učesnici protesta u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karaev naložio je da se ne diraju novinari, ukoliko ne stoje između policije i demonstranata, prenosi „Sputnjik Belorusija“.
„Moj principijelni stav je: 'Ne dirati novinare! Osim u slučajevima kada se nađu između narušilaca i snaga bezbednosti“, izjavio je šef MUP-a na operativnom sastanku resora, saopštilo je Sputnjiku Ministarstvo.

Karaev je pozvao zaposlene u medijima da ne rizikuju svoje živote na nezakonitim uličnim protestima, gde se vode ozbiljni sukobi.

Ministarstvo je saopštilo da je on uzeo pod ličnu kontrolu pitanja bezbednosti beloruskih i stranih novinara na uličnim akcijama.

Glavni urednik RT i Sputnjik Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova o nestalim novinarima u Belorusiji: Počeo lov na veštice

U sredu su se pojavile informacije da je za tri dana u Belorusiji privedeno na desetine beloruskih i stranih novinara.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, Lukašenko je osvojio 80,08 odsto glasova, za njim sledi Svetlana Tihanovska sa 10,09 odsto. Pritom, štab Tihanovske je saopštio da ne priznaje rezultate CIK-a, istakavši da podaci sa biračkih mesta u svim regionima zemlje pokazuju da je ona osvojila između 70 i 80 odsto glasova.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni neodobreni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kanti za smeće. Policija je ispalila suzavac, vodene topove i šok-bombe na njih i potisnula demonstrante iz centra grada. Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji je više novinara bilo privedeno. Nekim novinarima je, nakon puštanja iz pritvora, zabranjen ulazak u Belorusiju na pet godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala