Oko hiljadu žena sa cvećem u rukama učestvuje u povorci u centru Minska /foto, video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtest žena sa cvećem u rukama u Minsku
Protest žena sa cvećem u rukama u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Do hiljadu žena sa cvećem u rukama učestvuje u povorci u Minsku u znak podrške privedenima za vreme protesta, koji su počeli posle predsedničkih izbora, prenosi dopisnik Sputnjika.

Najpre je bulevarom Nezavisnosti prošla grupa od oko 300 ljudi, koja je ubrzo produžila ka bulevarom Mašerova, a broj učesnika u šetnji je za to vreme rastao i dostigao broj od skoro hiljadu učesnika.

Pristalice beloruske opozicije postrojile su se u lanac ranije danas u blizini Komarovske pijace u Minsku, pozivajući na prekid  nasilja. Oko 30 žena sa cvećem i u beloj odeći, koja simbolizuje poziv na prekid  nasilja, postrojile su se formirajući lanac u blizini Komarovske pijace u Minsku.

© Sputnik / Mariя Amelina Dete nosi cvet na protestima u Minsku
Oko hiljadu žena sa cvećem u rukama učestvuje u povorci u centru Minska /foto, video/ - Sputnik Srbija
Dete nosi cvet na protestima u Minsku

Njima se pridružila i šefica štaba bivšeg kandidata na mesto predsednika Belorusije i bivšeg direktora Belgasprombanke Viktora Babarikoa - Marija Kolesnikova.

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredstavnica predizbornog štaba beloruskog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, Marija Kolesnikova, na protestu u Minsku
Oko hiljadu žena sa cvećem u rukama učestvuje u povorci u centru Minska /foto, video/ - Sputnik Srbija
Predstavnica predizbornog štaba beloruskog predsedničkog kandidata Viktora Babarika, Marija Kolesnikova, na protestu u Minsku

Automobili koji tuda prolaze pozdravljaju ih sviranjem.

​Ranije je oko 200 lekara izašlo da izrazi svoj protest protiv nasilja.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Policija pokušava da privede demonstrante na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
U Minsku protest žena protiv ponašanja policije /video/

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala