Tri evropske države spremile plan za rešavanje krize u Belorusiji

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaDemonstracije u Minsku
Demonstracije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvanija, Letonija i Poljska pripremile su plan za rešavanje krize u Belorusiji, saopštio je na konferenciji za štampu litvanski predsednik Gitanas Nauseda.
„Predsednici naše tri države napravili su plan za rešavanje situacije u Belorusiji. On sadrži tri tačke“, izjavio je Nauseda.

Kako je naveo litvanski lider, vlasti Belorusije pre svega treba da prekinu sa upotrebom sile protiv ljudi koji protestuju zbog rezultata predsedničkih izbora.

„Osim prekida upotrebe sile, treba osloboditi i uhapšene“, naveo je on.

Treća tačka plana je početak pregovora sa predstavnicima civilnog društva.

„Ako plan bude prihvaćen, naše države su spremne da budu posrednici u organizaciji procesa izlaska iz krize“, rekao je litvanski lider.

Nauseda je saopštio da, ako ne bude prihvaćena ova inicijativa, Belorusiji mogu biti uvedene sankcije.

Ministar inostranih poslova Litvanije je u intervjuu ruskom radiju „Eho Moskva“ izrazio mišljenje da Minsk treba da organizuje nove predsedničke izbore, pošto ovi „nisu bili demokratski i slobodni“.

Situacija u Belorusiji nakon izbora

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice, a masovni neodobreni protesti nastavljaju se četvrti dan. Najteža situacija je u glavnom gradu Minsku i Brestu. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani. Privedeno je oko pet hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala