Starački dom u američkom Kongresu: U devetoj deceniji žele da ponovo budu izabrani /foto, video/

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Kongres po broju članova koji su u devetoj deceniji može da liči na starački dom, a neki do kongresmena koji su imaju više od 80 godina žele da ponovo budu izabrani.

Dvojica kandidata za predsednika na američkim izborima u novembru, Donald Tramp i Džo Bajden, već su u osmoj deceniji. Tramp ima 74 godina, a Bajden 78.

Kongresmeni u devetoj deceniji

Međutim, oni su daleko od starosnih rekordera u američkom političkom životu, jer u Kongresu ima mnogo onih koji su duboko u devetoj deceniji. Ipak, još nije oboren rekord republikanca Stroma Tarmonda, koji je u Kongresu bio sa navršenih 100 godina.

Ko su kongresmeni koji su stariji od 80 godina.

Bil Paskrel (demokrata)

Bil Paskrel (83) je kongresmen iz Nju Džerzija. Pre mesec dana osvojio je ponovo nominaciju sa 81 odsto glasova, pobedivši Zinoviju Specijakis (50) i Alpa Basarana (38).

Grejs Napolitano (demokrata)

Grejs Napolitano (84), kongresmenka iz Kalifornije, reizabrana je 2018. na četiri godine. Politikom je, inače, počela da se bavi kada je otišla u penziju, a u Kongresu je još od 1999. Kada se ponovo kandidovala za Kongres pre dve godine, izjavila je da „mnogi možda misle da sam prestara, ali ih izazivam da vidimo šta ko od nas može da uradi za ljude koje predstavlja“.

Ričard Šelbi (republikanac)

Ričard Šelbi (86), je član Senata, gornjeg doma Kongresa, još od 1987. godine, pune 33 godine. On je senator iz Alabame sa najdužim stažom u istoriji te države.

​Nedavno su se pojavile spekulacije da se neće ponovo kandidovati za reizbor 2022. godine jer nije skupio ni dolar za kampanju, ali je onda isplivala informacija da na računu ima 10 miliona dolara od prethodne kampanje.

Elsi Hejstings (demokrata)

Elsi Hejstings (84) u Kongresu predstavlja Floridu od 1993. godine. On ima zanimljivu prošlost, budući da je smenjen sa mesta saveznog sudije pet godina pre nego što je izabran u Kongres.

Smenjen je po optužbi da je primio mito od 150.000 dolara da bi blaže osudio dvojicu optuženih. Takođe, protiv njega je vođena kongresna istraga u junu pod optužbom da je prekršio etičke norme jer je bio u vezi sa jednom saradnicom, ali su optužbe odbačene pošto je objavio da se sa njom oženio u januaru.

Džim Inhof (republikanac)

© AP Photo / Sue OgrockiZa Džima Inhofa analitičari kažu da nikada neće otići u penziju
Starački dom u američkom Kongresu: U devetoj deceniji žele da ponovo budu izabrani /foto, video/ - Sputnik Srbija
Za Džima Inhofa analitičari kažu da nikada neće otići u penziju

Džim Inhof (86) je senator iz Oklahome od 1996. godine, a u Kongresu je od 1987. Predsedava Komitetom za oružane snage, a tu poziciju je nasledio kada je 2018. godine preminuo Džon Mekkejn. Analitičari za njega tvrde da „nikada neće otići u penziju“

Edi Bernis Džonson (demokrata)

Edi Bernis Džonson (85) je kongresmenka iz Teksasa koja je najavila da će se kandidovati za novi mandat ove godine.

„Htela sam da se penzionišem kada mi istekne mandat ove godine, ali zbog mnogih pritisaka i ohrabrenja, odlučila sam da se kandidujem za još jedan mandat“.

Čak Grejsli (republikanac)

© AP Photo / Charlie NeibergallDa su odloženi predsednički izbori, Čak Grejsli bi bio v.d. predsednika SAD
Starački dom u američkom Kongresu: U devetoj deceniji žele da ponovo budu izabrani /foto, video/ - Sputnik Srbija
Da su odloženi predsednički izbori, Čak Grejsli bi bio v.d. predsednika SAD

Čak Grejsli (86) predsedava Senatom. Da je prihvaćen predlog Donalda Trampa o odlaganju novembarskih izbora, on bi, prema Ustavu SAD, bio privremeni predsednik kada Trampu istekne mandat, do održavanja novih izbora i inauguracije predsednika. Predstavlja Ajovu još od 1980. godine, punih 40 godina.

Dajen Fejnstajn (demokrata)

© REUTERS / Alexander DragoDajen Fejnstajn je rekorderka po broju osvojenih glasova, pošto je za nju glasalo 7,75 miliona ljudi
Starački dom u američkom Kongresu: U devetoj deceniji žele da ponovo budu izabrani /foto, video/ - Sputnik Srbija
Dajen Fejnstajn je rekorderka po broju osvojenih glasova, pošto je za nju glasalo 7,75 miliona ljudi

Dajen Fejnstajn (87) reizabrana je pre dve godine kao senator iz Kalifornije i njen mandat traje sedam godina, pa će na njegovom kraju imati 92 godine. Ona je 2012. godine oborila rekord u ukupnom broju glasova za jednog senatora, osvojivši čak 7,75 miliona. Bila je i prva žena koja je predsedavala obaveštajnim komitetom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala