Rusija: Potezi NATO-a stvaraju preduslove za potencijalne sukobe

CC BY 2.0 / Flickr / MC3 Daniel C. Coxwest / Brodovi snaga NATO-a na zajedničkim vojnim vežbama u Norveškom moru
Brodovi snaga NATO-a na zajedničkim vojnim vežbama u Norveškom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potezi NATO-a u uslovima nedostatka dijaloga sa Rusijom stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i na Baltiku, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Drugog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.

„Postupci NATO-a, koji često graniče sa provokacijom i agresivnošću, a posebno u uslovima kada, u suštini, ne postoji realni dijalog između Rusije i alijanse, a vojni kontakti su blokirani, stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i u tradicionalno mirnom regionu Baltičkog mora, gde nema pitanja koja zahtevaju vojno rešenje“, istakao je Beljajev govoreći o bezbednosnoj situaciji na Baltičkom moru.

On je istakao da je aktivnost ruskih oružanih snaga na Baltiku, ali i na Arktiku, za stepen niži nego u zemljama NATO-a.

Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Savet bezbednosti Rusije: Amerika spremna da uguši Evropu

„Više puta smo pokretali predloge usmerene na deeskalaciju vojnih tenzija, izbegavanje nerazumevanja međusobnih namera. To je nastavak vojnog dijaloga, povlačenje područja vojnih vežbi sa kontakt linije Rusija-NATO, sprečavanje opasnih vojnih aktivnosti i incidenata, pre svega u regionima Baltičkog i Crnog mora – upotreba primopredajnika, određivanje minimalnog rastojanja prilikom približavanja aviona i brodova, uzajamno informisanje o predstojećim vežbama, pozivanje posmatrača na te vežbe. Alijansa je naše inicijative, u suštini, ignorisala“, podsetio je diplomata.

Ruska karta

Norveška pokušava da iskoristi „rusku kartu“ da bi objasnila razvoj svojih vojnih aktivnosti u regionu, dodao je Beljajev.

Beljajev je rekao da se svi trenažni letovi ruskih vazduhoplovnih snaga, kao i druge vojne vežbe, izvode u skladu sa utvrđenim međunarodnim pravilima i nisu usmereni ni protiv Norveške ni protiv bilo koga drugog.

„Norveška strana pokušava da opravda povećavanje vojnih aktivnosti Norveške u severnoevropskom regionu i napore da se NATO uključi u Arktik. Norveško rukovodstvo aktivno igra na ‘rusku kartu’ kako  bi se potvrdila ispravnost takve politike u očima sopstvenog stanovništva. Otuda preterani tonovi u njihovim izjavama“ , napomenuo je diplomata.

Ranije je ambasador Norveške u Rusiji Rune Resaland optužio Rusiju da njeno ratno vazduhoplovstvo imitira napade na norveške ciljeve.

Norveška puna kontingenata NATO-a

Norveška se u poslednje vreme namerno puni kontingentima NATO-a, a njihov broj neprestano raste, dodao je diplomata.

„Dešava se namerno ‘napumpavanje’ zemlje kontingentima NATO-a. Broj stranih vojnih jedinica neprestano raste. Smicalice sa navodnom rotacijom i njihovim prisustvom u vezi sa vežbama su neubedljivi. Mi faktički pratimo stalno razmeštanje trupa NATO-a na teritoriji države sa kojom delimo granicu“, objasnio je Beljajev.

Američka vojska - Sputnik Srbija
Rasporediti trupe što bliže Moskvi - najveća želja svih američkih generala

Takođe je primetio da poslednjih godina dolazi do stalnog širenja obima vojnih vežbi na teritoriji Norveške uz učešće stranih kontingenta, u čijim scenarijima se kao protivnik pojavljuje Rusija.

Izjave o „ruskoj pretnji“ periodično iznose zapadni političari, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Moskva je više puta naglašavala da Rusija nikada neće napasti nijednu od država NATO-a. Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, NATO je vrlo dobro zna da Moskva ne planira nikoga da napadne, već jednostavno koristi to kao izgovor da rasporedi više tehnike i bataljona u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga alijanse u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala