Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejIvan Meštrović "Glava Miloša Obilića" 1908.
Ivan Meštrović  Glava Miloša Obilića  1908. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Narodni muzej u Beogradu predstavio je novu seriju maski za zaštitu od virusa korona s motivima umetničkih dela koja se čuvaju u ovoj nacionalnoj ustanovi kulture.

Zaštitne maske u upotrebi su od 11. marta od kada je proglašena pandemija virusa korona. Početak pandemije obeležila je nestašica, ali i različita tumačenja o neophodnosti njihovog nošenja, da bi se konačno potvrdila obaveza korišćenja maski kao preventivna mera.

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejAleksandar Deroko "Pariski metro" 1968.
Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Aleksandar Deroko "Pariski metro" 1968.

Tako su u upotrebu ušle i platnene, višekratne maske, koje se šiju, a Narodni muzej u Beogradu došao je na zanimljivu ideju, zašto na licu ne nositi umetničko delo.

Uradio je maske sa motivima umetničkih dela koje muzej čuva. Među najpopularnijim je maska sa motivom dela Ivana Meštrovića — lik Miloša Obilića iz 1908. godine, kaže za Sputnjik Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejAlbreht Direr "Treći čvor" 1506,
Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Albreht Direr "Treći čvor" 1506,

„Pošto smo insistirali na tome da posetioci moraju da imaju makse prilikom posete, setili smo se da napravimo maske sa motivima iz naše kuće, iz Narodnog muzeja. Nemamo ih uvek, jer interesovanje je veliko, ne možemo da napravimo toliko koliko ljudi kupuju. Objavili smo na našem Fejsbuk profilu da su maske ponovo stigle. Ta vest je eksplodirala“, kaže Lidija Ham.

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejRazglednica D. Andrića Ljubomiru Miciću 1918.
Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Razglednica D. Andrića Ljubomiru Miciću 1918.

Dakle, suvenirnica je mesto na kome se posetioci mogu pripremiti za obilazak muzeja, a na maskama su motivi sa delima umetnika kao što su: Jelisaveta Konsulova — Vazova, Sava Šumanović, Aleksandar Deroko, Albreht Direr.

Među omiljenima je i „Autoportret“ Mihajla Petrova, a mladi najčešće kupuju Razglednice D. Andrića Ljubomiru Miciću, ali i „Cveće“, Jan Brojgela Starijeg.

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejJan Brojgel Stariji "Cveće" 1616.
Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Jan Brojgel Stariji "Cveće" 1616.

Lidija Ham dodaje da je vest o tome da su u Narodni muzej stigle nove makse u senku bacila ekskluzivu — video-predstavljanje crteža Van Goga na Fejsbuku.

Reč je o delu velikog umetnika koje nije izloženo, već se čuva u depou muzeja.

„Crtež je stigao u Narodni muzej u Beogradu kao poklon tridesetih godina prošlog veka. Pošto je rad na papiru, jako retko je izlagan, javnost ga dugo nije videla. Bio je poslednjih godina na nekoliko međunarodnih izložbi. Izložen je na internetu, na našoj Fejsbuk stranici baš za ovu priliku, rad muzeja u vreme korone. Nastao 1882. ili 1883. godine, može se reći da je iz Van Gogovih početaka, kada se više bavio crtanjem, nego slikanjem, dok se još nije potpuno pronašao u slikarstvu.“

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejMihajlo S. Petrov "Autoportret" 1921.
Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Mihajlo S. Petrov "Autoportret" 1921.

Lidija Ham podseća da je Narodni muzej tokom pandemije na društvene mreže postavio i nekoliko zanimljivih izložbi, kako bi razgledanje umetničkih dela bilo dostupno i onima koji su u karantinu ili se jednostavno plaše da izađu iz kuće.

© Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzejSava Šumanović, "Most i grad" 1921.
Miloš Obilić ubija i koronu /foto, video/ - Sputnik Srbija
Sava Šumanović, "Most i grad" 1921.

Perive maske sa motivima umetničkih dela koja čuva Narodni muzej, mogu se kupiti po ceni od 200 dinara u suvenirnici izložbenog prostora muzeja, koja je otvorena tokom radnog vremena utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18, a četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova. Ponedeljkom je muzej zatvoren za posetioce.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala