Lavrov: Nedopustiva manipulacija temom virusa korona

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra da je nedopustivo manipulisanje temom virusa korona ili ili bioterorizma u oportunističke svrhe, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.

Ministar je istakao da postoje mnogobrojne spekulacije na temu pretnje korišćenja kovida 19 od strane terorista.

„U nekim regionima sveta primećuju se pokušaji terorista da iskoriste uslove pandemije i poteškoće koje su povezane s njom kako bi proširili svoj uticaj, paniku i mizantropske ideje, kao i da bi popunili redove svojih pristalica, pre svega na štetu onih koji su razočarani u postupke vlasti u uslovima krize“, rekao je.

Bil Gejts - Sputnik Srbija
Nova prognoza Bila Gejtsa: „Pandemija 2“ stiže 2025. kao bioteroristički napad

Kako kaže, o temi rizika od bioterorizma se već mnogo godina diskutuje na međunarodnim platformama i aktuelna situacija prirodno podstiče takve diskusije.

„Dodaću da u kontekstu pandemije ili van njega smatramo apsolutno nedopustivim da se manipuliše temom virusa korona ili bioterorizma u oportunističke svrhe, uključujući i u obliku provokativnih izjava i destruktivnih informativnih kampanja. Takve kampanje imaju za cilj jačanje ideološkog i moralnog pritiska na druge države ili međunarodne organizacije“, izjavio je Lavrov.

Inicijativa Rusije za borbu protiv hemijskog i biološkog terorizma

Ministar je takođe podsetio na problem sprečavanja da u ruke terorista dospeju opasne hemikalije i biološki agensi, kao i tehnologije za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja. On je podsetio da je Rusija u martu 2016. godine na Ženevskoj konferenciji o razoružanju podnela predlog za razvijanje Međunarodne konvencije za borbu protiv akata hemijskog i biološkog terorizma.

„Ta inicijativa ima za cilj da eliminiše postojeće rupe u međunarodnom pravu, koje ne dozvoljavaju da se operativno i efikasno odgovori na kvalitativno novu pretnju terorizma sa upotrebom oružja za masovno uništenje. Ta pretnja postaje sve veće, sistemske i prekogranične prirode“, rekao je ministar.

On je dodao da su antiterorističke odredbe, sadržane u postojećim međunarodnim instrumentima, ograničene u svojoj primeni, jer su usmerene na specifične ciljeve za postizanje kojih su i razvijene.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Amerika blokira usvajanje konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja

„Međunarodna konvencija koju je predložila Rusija je multidisciplinarna u pogledu zadataka koje rešava, nalazi se na preseku neširenja, razoružanja i antiterorističkih napora. Važno je da ona uspostavlja norme direktnog delovanja, jasno kriminalizujući takva krivična dela“, pojasnio je ministar.

Lavrov je istakao da razvoj konvencije ne ograničava interese drugih zemalja, a da će njeno usvajanje „doprineti jačanju bezbednosti svih država bez izuzetaka ─ na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou“. Pored toga, rekao je da bi inicijativa pomenute konvencije mogla da bude „pravo sredstvo za deblokadu pregovaračkog rada na Konferenciji o razoružanju u celini“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala