Irinej je protiv vraćanja svetinja crnogorskom narodu ˗ poslanica DPS-a optužila patrijarha

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh srpski Irinej tokom sastanka sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom u Moskvi
Patrijarh srpski Irinej tokom sastanka sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica DPS u Skupštini Crne Gore Nela Savković-Vukčević optužila je patrijarha Irineja da je „protiv vraćanja svetinja crnogorskom narodu“ i da „pokušava nečasno da se umeša u unutrašnja pitanja Crne Gore“.

Poslanici, koja je i ranije imala verbalne incidente, tvrdeći da su „Nemanjići osvajači Crne Gore“, sada se na meti našao patrijarh Irinej posle intervjua koji je nedavno objavljen u „Politici“.

Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej otkriva: Milo je doveden u Patrijaršiju kao „budućnost srpskog naroda“

Savković-Vukčević navodi da je „Irinej (Miroslav) Gavrilović, državljanin susedne Srbije, sa autoritetom patrijarha Srpske pravoslavne crkve, opet se nečasno pokušao umešati u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

Ona tvrdi da je patrijarh „još pre dve godine, ukaljavši svoj arhijerejski obraz, našu državu je uporedio sa – NDH“.

„Komentarišući odbijanje SPC da prihvati više nego kompromisno rešenje Vlade Crne Gore u pogledu Zakona o slobodi veroispovesti, sa stranica „Politike” iz Beograda nam poručuje da „SPC ima svoj Ustav, svoje ustrojstvo, svoje propise koji rešavaju načine regulisanja svih važnih pitanja”. Šta je gospodin Gavrilović zaboravio da kaže? Patrijaršija SPC je, odlukom državnih vlasti – Karađorđevića, formirana svega pre jednog veka (1920), a kasnije im je, opet Karađorđević, propisao i zakon (1929) i ustav SPC (1931). Eparhije SPC su ustrojene: Mitropolija crnogorsko-primorska 1931, a Budimljansko-nikšićka 2001. godine“, navodi poslanica.

​Ona optužuje SPC da „uporno odbija da reguliše svoj pravni status u Crnoj Gori“ i dodaje da „Irinej Gavrilović, ne zna ni ustavni naziv naše države – naziva je „Republika” Crna Gora“

„Njegove nedostojne opaske o predsedniku naše države ne zaslužuju ni komentar. U nedostatku argumentacije, Irinej Gavrilović bi da unutrašnja pitanja Crne Gore rešava Karađorđevićevim ustavima i zakonima od pre jednog stoljeća. Kakva zabluda!“, saopštava Savković-Vukčević.

Ona tvrdi da je „uloga države u uređenju spoljnih crkvenih pitanja – kakve su crkvene granice i autokefalija, stara oko milenijum i po“.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Bezuman je ko pokušava da poistoveti crkvu sa nacijom i partijom: Poruka mitropolita Amfilohija

Dodaje da je „na temelju kanona, da razdeljenje državnih prati i razdeljenje crkvenih granica, 1920. nastala je i SPC“.

„Na temelju istih sveštenih kanona će se obnoviti Autokefalna crnogorska crkva – da verne u Crnoj Gori miri i sabira jedino i samo u Hristu, a ne, kako to čini SPC, da etnofiletistički i politikantski raspiruje raskole među braćom i protivno hrišćanskoj tradiciji predvodi rušenje naše države. Crna Gora ne stvara nikakvu novu Crkvu – Jednu, Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu je Isus Hristos osnovao. Crna Gora će samo obnoviti pomesnu autokefaliju iste one Crkve za koju su u Ustavu Svetog Sinoda 1904. naši preci zapisali da je – Autokefalna pravoslavna Mitropolija; da joj je „pastirenačelnik i glava Gospod i Bog naš Isus Hristos”; da „čuva i održava jedinstvo u dogmatima i kanoničkim ustanovama sa svima drugima pravoslavnima autokefalnim crkvama, i ovo će jedinstvo ona čuvati i održavati doveka”, navodi poslanica DPS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala