Ponovo razbijene demonstracije u Belorusiji /video, foto/

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaPolicija na protestima u Minsku
Policija na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvrte večeri u Belorusiji građani su uzašli na ulice da pokažu nezadovoljstvo rezultatima predsedničkih izbora u zemlji. Ovog puta, u značajno manjem broju. Ipak, i večeras je bilo pucnjave i upotrebe sile prilikom razbijanja demonstracija.

Već u prvim večernjim satima 12. avgusta počela su okupljanja u centru Minska. Ovog puta su to bile dve kolone: jedni su bili pristalice opozicije, a drugi lekari koji su izašli da protestuju zbog nasilja koje se poslednjih dana primenjuje prilikom rasterivanja demonstracija.

Mnogi od demonstranata su nosili cveće kao poziv na prekid agresije. Po tradiciji, automobili koji su prolazili trubili su u znak podrške okupljenima.

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaMedicinski radnici protestuju protiv nasilja u Minsku
Ponovo razbijene demonstracije u Belorusiji /video, foto/ - Sputnik Srbija
Medicinski radnici protestuju protiv nasilja u Minsku

Kako navode očevici, specijalne snage su iz sačmare pucale na ljude u Minsku koji su sa balkona govorili demonstrantima gde da se sakriju. 

Na kraju je policija rasterivala demonstrante i hapsila ih.

U beloruskom gradu Gomelju večeras se, takođe, okupilo stotinak ljudi. Prema pisanju beloruskih medija, u Gomelju preminuo 25. godišnji muškarac koga je policija hapsila zbog učešća na protestima. Istraga je u toku.

© AFP 2023 / Sergei GaponProtesti i neredi u Minsku nakon predsedničkih izbora
Ponovo razbijene demonstracije u Belorusiji /video, foto/ - Sputnik Srbija
Protesti i neredi u Minsku nakon predsedničkih izbora

Istovremeno, portparolka MUP-a Belorusije Olga Čemodanova saopštila je da je u gradu Baranoviči automobil pokosio policajca, što je drugi takav slučaj danas.

Ona je istakla da su policajci bili prinuđeni da pucaju u točkove automobila kako bi zaustavili prestupnika. Nakon toga je vozač napustio automobil i pobegao. Potraga za njim je u toku.

Ranije je 45. godišnji muškarac udario automobilom saobraćajaca, koji je hospitalizovan. Krivac je uhapšen.

Podsetimo, protesti su počeli 9. avgusta, odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. Od tada, svako veče se u većim gradovima Belorusije okupljaju pristalice opozicije, dok ih policija rasteruje uz pomoć suzavca i šok bombi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala