Gugl pretvara pametne telefone u detektore zemljotresa

© Foto : PixabayAmeričke mreže imaju alternativu.
Američke mreže imaju alternativu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gugl je u Kaliforniji pokrenuo sistem upozorenja na zemljotres koji će omogućiti da se pametni telefoni s operativnim sistemom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.

Novi sistem, nazvan „ŠejkAlert“, koristi signale stotine seizmometara iz cele savezne države koji se aktiviraju i šalju upozorenja na zemljotres korisnicima pametnih telefona.

Džasinda Ardern uživo je davala intervju  - Sputnik Srbija
Zemlja se trese, premijerka se smeje: Zemljotres uživo usred intervjua /video/

„Videli smo priliku za korišćenje Androida kako bi ljudima pružili pravovremene, korisne informacije o zemljotresima, kao i nekoliko sekundi upozorenja kako bi mogli da se pobrinu za sebe i svoje najmilije“, rekao je glavni softverski inženjer Mark Stogaitis, prenosi „Economictimes“.

Naveo je da mobilni s Android sistemom može postati i mini seizmometar pa bi se zahvaljujući milionima korisnika u svetu, mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju zemljotresa.

Android telefoni koji detektuju podrhtavanje koje upućuje na seizmičku aktivnost u stanju su automatski da pošalju signal u glavni centar za prikupljanje podataka, gde računari brzo obrađuju sve relevantne podatke pa se na taj način utvrđuje da li je reč o zemljotresu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala