Crna Gora bez ruskih turista ove godine: „Aeroflot“ do kraja 2020. ne leti za Tivat

© Sputnik / Nebojša PopovićRuski turisti na aerodromu u Tivtu
Ruski turisti na aerodromu u Tivtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska nacionalna avio-kompanija „Aeroflot“ objavila je danas da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.

Ti letovi inače, obustavljeni su još od sredine marta kada je Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore (NKT) uvelo privremenu zabranu obavljanja redovnog avio-saobraćaja na crnogorskim aerodromima.

Avio-saobraćaj sa Rusijom ni nakon otvaranja aerodroma u Tivtu i Podgorici krajem maja, nije obnovljen do danas, čak ni nakon što je nedavno NKT ponovno stavilo Rusiju na spisak zemalja čiji državljani mogu ući u Crnu Goru bez zadržavanja u karantinu.

Dobrota kod Kotora, Crna Gora - Sputnik Srbija
Otvaranje granica Crne Gore za ruske turiste ne znači da će oni brzo i doći

Odluka „Aeroflota“ da otkaže kompletan ranije planirani saobraćaj iz Moskve za Tivat za ovu godinu, danas je došla kao dodatni „hladan tuš“ na nade crnogorskih turističkih poslenika da bi se u avgustu, septembru i oktobru, zahvaljujući Rusima, ipak moglo nešto spasiti od ovogodišnje inače, katastrofalno loše turističke sezone.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ iz krugova bliskih menadžmentu Aerodroma Crne Gore, ruske avio-kompanije su im ovih dana nagovijestile da zbog toga što im to ne dozvoljava Vlada u Moskvi, nijedna od njih u dogledno vrijeme uopšte neće letjeti za Crnu Goru.

Sa druge strane, ruska Vlada spremna je da i pored toga što nijedna njihova kompanija neće saobraćati između dvije države, „Montenegro Erlajnsu“ ipak dozvoli da leti na linijama iz Tivta za Moskvu i Sankt Peterburg, ali ni takav epilog ne predstavlja gotovo nikakvo riješenje za crnogorsku turističku privredu kojom je tržište Rusije daleko najveće po broju klijenata, a Rusi su u Crnu Goru do sada gotovo isključivo dolazili avionom.

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaSa druge strane, ruska Vlada spremna je da i pored toga što nijedna njihova kompanija neće saobraćati između dvije države, „Montenegro Erlajnesu“ ipak dozvoli da leti na linijama iz Tivta za Moskvu i Sankt Peterburg.
Crna Gora bez ruskih turista ove godine: „Aeroflot“ do kraja 2020. ne leti za Tivat - Sputnik Srbija
Sa druge strane, ruska Vlada spremna je da i pored toga što nijedna njihova kompanija neće saobraćati između dvije države, „Montenegro Erlajnesu“ ipak dozvoli da leti na linijama iz Tivta za Moskvu i Sankt Peterburg.

Aeroflot“ je inače, uz „Montenegro Erlajns“ bio jedini tzv. legacy carrier (nacionalni avio-prevoznik) koji je za Tivat letio tokom čitave godine, a ta kompanija je po broju prevezenih putnika i operacija njenih aviona na ovdašnjim aerodromima, bila i jedan od glavnih poslovnih partnera Aerodroma Crne Gore: Iz ruske nacionalne avio-kompanije juče su zvanično najavili da će se na liniju iz Moskve za Tivat vratiti tek početkom naredne IATA sezone krajem marta naredne godine.

Ipak, za sada je neizvjesno da li će i tada „Aeroflotovi“ avioni ponovno slijetati u Tivat, jer ta kompanija u sklopu svog obimnog programa prestrukturiranja zbog krize izazvane virusom korona, namjerava da se fokusira na premijum dugolinijsko tržište, dok će dio svojih srednje dugih linija i flote koja se na njima koristi, prepustiti svojim podružnicama „Rossiya Airlines“ i loukosteru „Pobeda“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala