Lekari traže prekid nasilja u Belorusiji

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku
Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice opozicije se i danas okupljaju u centru Minska, javljaju dopusnici Sputnjika. Oko 200 lekara je izašlo da izrazi svoj protest protiv nasilja.

Nekoliko stotina građana izražava protest protiv prekomerne upotrebe sile od strane policije. S tim u vezi oni nose cveće u znak sećanja na muškarca koji je dva dana ranije poginuo tokom protesta. Podsetimo, njemu je u rukama eksplodirala eksplozivna naprava, dok se spremao da je baci na policiju. 

© Sputnik / Mariя Amelina Dete nosi cvet na protestima u Minsku
Lekari traže prekid nasilja u Belorusiji - Sputnik Srbija
Dete nosi cvet na protestima u Minsku

U centar beloruske prestonice su izašli i lekari, tražeći da se prekine nasilje. Ministar zdravlja Vladimir Karanik je došao da razgovara sa njima, međutim, oni su to odbili.

U međuvremenu, Beloruska asocijacija novinara je saopštila da su danas uhapšena dva poljska novinara. 

Nešto ranije je javljeno da je nekoliko kolona vojne tehnike krenulo iz predgrađa gde se nalazi baza Specijalnih snaga Belorusije ka centru grada. Pripadnici policije se mogu videti u blizini spomenika Pobede, gde je 9. avgusta došlo do velikog sukoba sa pristalicama opozicije.

U Gomelju je izašlo stotinak ljudi, dok je u Brestu i Vitepsku na primetan veliki broj policajaca, ali se za sada narod ne okuplja.

Događaji u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice, a masovni neodobreni protesti nastavljaju se svaki dan. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala