Bezuman je ko pokušava da poistoveti crkvu sa nacijom i partijom: Poruka mitropolita Amfilohija

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neki pokušavaju da poistovete crkvu sa državom, nacijom i partijom, oni su bezumni, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom liturgije održane u manastiru Duljevo u Paštrovićima.

Mitropolit je držao liturgiju u ovom manastiru na praznik Prepodobne mati Angeline srpske, objavila je Mitropolija.

Mitropolit Amfilohije posle liturgije na svetog Iliju na Kučkom Komu - Sputnik Srbija
Ne damo svetinje da ih pretvore u hramove lažnih bogova: Poruka mitropolita sa Komova

U liturgijskoj propovedi, mitropolit Amfilohije je rekao da „Crkvu Hristovu, telo Hristovo čine svi koji su sabrani oko Presvete Trojice, koji se kroz vekove sabirali krštavajući se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, koji su živeli po zapovestima Njegovim i koje je On prizvao u večno i neprolazno Carstvo nebesko“.

„U toj Crkvi Božjoj, po rečima apostola Pavla, nema ni Grka ni Jevreja, ni roba ni slobodnjaka, ni muškog, a ni ženskoga, nego svi su jedan Isus Hristos. Velika i Sveta tajna Crkve Božje koja objedinjuje u sebe sveukupnu božansku tvorevinu“, kazao je vladika, pojašnjavajući da Crkva Hristova objedinjuje sav ljudski rod.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaVladari i imperije prolaze, a crkva ostaje i ne mogu je ni vrata pakla nadvladati: Mitropolit na liturgiji u manastiru Duljevo
Bezuman je ko pokušava da poistoveti crkvu sa nacijom i partijom: Poruka mitropolita Amfilohija - Sputnik Srbija
Vladari i imperije prolaze, a crkva ostaje i ne mogu je ni vrata pakla nadvladati: Mitropolit na liturgiji u manastiru Duljevo

„Svi zemaljski narodi prizvani su da postanu članovi te Crkve i to je najdublja istina hrišćanskog života, ono što nas sabira i što nas pribira i sjedinjuje tim jedinstvom Božjim, večnim i neprolaznim“, rekao je mitropolit.

Naglasio je da i u naše vreme, kao i u prošlim vremenima, „ima onih koji poistovećuju Crkvu Božju sa svojim narodom“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Crkva nikom nije ni koalicioni partner, ni politički protivnik: Mitropolit Amfilohije o izborima

„I u naše vreme neki pokušavaju da poistovete Crkvu sa svojom državom, sa svojom nacijom. Oni su bezumni, ne znaju šta je Crkva. Misle da je Crkva partija koju oni osnivaju i da je Crkva isto što i država, koje se rađaju, nestaju njihove granice i prolaze. Kroz vekove je to tako bilo, moćnici zemaljski, vladari i njihova carstva, njihove imperije dolaze i prolaze, a Crkva Hristova ostaje i ni vrata pakla ne mogu je nadvladati“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Poručio je da „samo oni vladari i narodi koji prihvate tu i takvu Crkvu Božju, ostaju zapamćeni i zadobijaju ne samo zemaljsko carstvo, nego večno i neprolazno Hristovo carstvo“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala