Američki lekari ne veruju u rusku vakcinu protiv kovida

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni američki specijalista za infektivne bolesti Antoni Fauči tvrdi da bi oni mogli da predstave nekoliko varijanata sopstvene vakcine odjednom – i to već sledeće nedelje, ali da nisu sigurni u njihovu efikasnost i bezbednost, i sumnja da je Rusija ispravno testirala svoju vakcinu.
„Imati vakcinu i dokazati da je vakcina bezbedna i efikasna su dve različite stvari. Mi imamo šest ili više vakcina i, da smo hteli da rizikujemo i povredimo ogroman broj ljudi i damo im nešto što ne pomaže, mogli smo to da počnemo da radimo sledeće nedelje, da hoćemo“, odgovorio je Fauči na pitanje časopisa „Nacionalna geografija“ da li Rusija zaista ima vakcinu protiv virusa korona.

„Zbog toga se nadam da su se Rusi zaista potpuno uverili da je vakcina bezbedna i efikasna. Veoma sumnjam da su oni to učinili“, dodao je direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti SAD“.

Ruska vakcina zaostaje za američkom

Sa svoje strane, savetnica američkog predsednika Kelijan Konvej smatra da je ruska vakcina prošla suviše malo ispitivanja i da zaostaje za američkim razvojima vakcina.

„Zato su američki standardi mnogo stroži. Standarde u našoj zemlji postavlja Federalna uprava za lekove i, koliko ja shvatam iz ruske objave, oni su veoma daleko od nas. Mi imamo šest potencijalnih vakcina u trećoj fazi (razvoja), a oni, sudeći po svemu, nisu ni stigli do toga“, rekla je Konvejova za „Foks njuz“.

Konvejova je objasnila da se dve od potencijalnih šest vakcina u Sjedinjenim Američkim Državama nalaze u završnoj fazi i da će „već narednih nekoliko meseci imati nekoliko stotina miliona doza vakcine“.

Prva vakcina protiv kovida

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Vakcina je nazvana „Sputnik V“. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala