Tužilac saslušao trojicu sveštenika i predsednika Crkvene opštine zbog litije u Herceg-Novom

© Sputnik / Nebojša PopovićLitija u Tivtu
Litija u Tivtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trojica hercegnovskih sveštenika, kao i predsednik Crkvene opštine saslušani su u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog litije koja je održana 21. juna.

Tužilaštvo je saslušalo sveštenike Nikolu Todorovića, Zorana Miljanića i Draga Pešikana, kao i Zorana Lazarevića, predsednika Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske, u svojstvu građana, objavila je Mitropolija  crnogorsko-primorska.

Ispred tužilaštva su se okupili građani, kako bi ponovo podržali sveštenike i poručili da ne daju svetinje.

Mitropolit Amfilohije u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog - Sputnik Srbija
Posljednji licemjerni pokušaj vlasti Crne Gore da slomi Mitropoliju

Zoran Lazarević je kazao da je tužilac hteo da se dodatno obavesti o detaljima i činjenicama u vezi sa molebanom i litijom koji su održani 21. juna.

„Saopštili smo da smatramo da u našim radnjama nema elemenata krivičnog dela koje bi potencijalno moglo da nam se stavlja na teret, niti su postojale pravne okolnosti koje omogućavaju da to delo postoji u tom trenutku“, kazao je Lazarević, potkrepljujući to i činjenicom da je tada postojala naredba o prestanku epidemije u Crnoj Gori, što je i bio razlog okupljanja većeg broja ljudi.

Kazao je da su on a i sveštenici suštinski ponovili izjave koje su te noći, 21. juna posle litije, dali policiji.

Otac Nikola Todorović je kazao da „sveštenici služe Gospodu, Svetom Vasiliju i svom narodu, poštujući mere zemaljskih zakona, ali pre svega mere zakona Božijih te da neće odstupiti dok se ne povuče zakon koji upravo to skrnavi“.

„Remeti naše elementarno pravo da budemo ljudi Božiji, da branimo svoje svetinje. Ne možemo da pristanemo na taj sramni zakon. Mi idemo do kraja da odbranimo svoje svetinje, svoju Crkvu, da odbranimo svoje dostojanstvo, čast i moral, veru naših predaka, svoju veru i zavet koji smo dali za budućnost naše dece. Na tome tragu ostajemo nepokolebljivi: Ne damo svetinje“, poručio je sveštenik Todorović.

Otac Zoran Miljanić rekao je da su dovedeni u poziciju građana drugog reda, ali da će tako dobiti još veću snagu.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC. - Sputnik Srbija
Mitropolija: Teško je živeti u zemlji gde zakone najmanje poštuju oni koji ih donose

„Snagu koja nije od ovoga sveta, snagu koja se meri Jevanđeljem. Gospod kaže da se sila Božija u nemoći pokazuje, i da se mi sa pozicije te blažene nemoći naše, koju dopunjava blagodat Božija, borimo za jedno bolje društvo, nove zakone, gde će čovek u hitanju ka Bogu svome na neki način, doneti i sačuvati ljudsko dostojanstvo. Naša poruka i poruka borbe za svetinje jeste da ćemo se mi do kraja na čelu sa našim Gospodom Bogom boriti za sve vas, za ljudsko dostojanstvo, za konačno spasenje čoveka: Ne damo svetinje“, rekao je on.

Protojerej Dragan Pešikan je naglasio da su se sveštenici odazvali pozivu državnog tužioca da daju izjave, u kojima su rekli da nisu krivi, da sa svojim narodom brane Crkvu Božiju i to će raditi do kraja te da je to njihova dužnost.

„Ovaj narod je prava Crna Gora koja je vekovima vodila borbu za slobodu. Da Bog podari svima vama, svom našem narodu koji brani svoju Crkvu, mir, zdravlje, spasenje i sačuva sav narod Crne Gore od svih bolesti“, kazao je otac Dragan i pojasnio da su najteže duhovne bolesti, kada neko progoni Crkvu Božiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala