Štab Tihanovske: Beloruske vlasti „organizovale“ odlazak njen odlazak u Litvaniju

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaKandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska
Kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poverenica predsedničkog kandidata Belorusije Svetlane Tihanovske, Olga Kovaljkova izjavila je da političarka nije imala drugog izbora osim da napusti zemlju, kao i da su njen odlazak u Litvaniju „organizovale“ beloruske vlasti.
„Svetlana se nalazi u Litvaniji. Ona nastavlja da bude uz beloruski narod i pobedila je. Nije imala drugog izbora osim da ode iz Belorusije. Ona nije u zemlji nakon sastanka u Centralnoj izbornoj komisiji u ponedeljak. Beloruske vlasti su je izvele iz zemlje, one su organizovale Svetlanin odlazak“, rekla je Kovaljkova.

Ranije je litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus na svom nalogu na Tviteru izjavio da je Tihanovska na bezbednom i da se nalazi u Litvaniji.

Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
️Potreban žrtveni jarac: Sprečen atentat na glavnu opozicionarku u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, Lukašenko je osvojio 80,08 odsto glasova, za njim sledi Svetlana Tihanovska sa 10,09 odsto. Pri tome, štab Tihanovske je saopštio da ne priznaje rezultate CIK-a, istakavši da podaci sa biračkih mesta u svim regionima zemlje pokazuju da je ona osvojila između 70 i 80 odsto glasova.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni neodobreni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je ispalila suzavac, vodene topove i šok-bombe na njih i potisnula demonstrante iz centra grada.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala