Srbija dobija devet novih laboratorija za testiranje na koronu

CC0 / Piksabej / Laboratorijska ispitivanja
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je u planu otvaranje devet novih državnih laboratorija za testiranje na virus korona u Srbiji.

Vekić, predsednik nedavno formirane Radne grupe koja radi na otvaranju novih laboratorija za testiranje na virus korona, rekao je da je to telo imalo zadatak da vidi prostor, aparaturu, strukturu zaposlenih i da proceni koji je to broj ljudi koji treba da završi dodatnu edukaciju.

Sedam timova je u prethodna četiri dana obišlo laboratorije, kazao je Vekić za RTS, najavljujući da će u narednih dan-dva sublimirati rezultate i podneti izveštaj Vladi.

Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Kako se građani mogu testirati na kovid 19 kod privatnika

On je naveo da postoje objekti i laboratorije koji imaju izuzetno dobre uslove, gde treba uraditi dobru edukaciju, a ima i onih koje kubure sa prostorom, dok u određenim laboratorijama treba da se obezbede nove pi-si-ar mašine i ekstraktori.

„Ići će se u pravcu osposobljavanja novih laboratorija i povećanja kapaciteta postojećih“, rekao je Vekić.

Kako je naveo, u planu je otvaranje devet novih državnih laboratorija — u Šapcu, Zaječaru, Užicu, Kruševcu i drugim gradovima.

Što se tiče uključivanja privatnih laboratorija, Vekić navodi da je više od 30 konkurisalo za serološka testiranja, a 27 je dobilo dozvolu za rad.

Deca će nositi maske u školama

Govoreći o početku školske godine, Vekić kaže da je njegov stav da škole treba što pre otvoriti.

Škola - Sputnik Srbija
Kako će izgledati naredna školska godina – ministarstvo predlaže više modela

Navodi da je medicinski deo Radne grupe radio prethodnih dana intenzivno i predložio nekoliko mera koje će trebati da se poštuju u školama u vezi sa održavanjem nastave, kao i za onaj period između časova.

U pitanju su mere, kako je dodao, koje će biti danas objavljene i koje određuju kako deca treba da se ponašaju, koja je distanca, u kojim vremenskim intervalima treba da se očiste kabineti, dezinfikuju zajedničke prostorije, stolice, stolovi.

„U učionicama će morati da se poštuje socijalna distanca, deca će nositi maske, uglavnom tek kad odgovaraju imaće priliku da skinu maske, dezinfikovaće se kompletan školski pribor, školske klupe, predmeti koji se nalaze u učionicama, toaleti će se dezinfikovati tokom školskog odmora, vreme će se koristiti da se provede napolju“, naveo je Vekić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala