Šef nemačke diplomatije: Učiniti sve što je potrebno da bi se produžio START 3

© AP Photo / Markus SchreiberHajko Mas
Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Treba učiniti sve što je neophodno da bi se produžio Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), to će kupiti vreme kada je reč o uključenju Kine u pregovore, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas na konferenciji za štampu nakon pregovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.
„Vreme ističe kada je reč o kontroli nad naoružanjem, Rusija i SAD imaju vodeću ulogu u tome i snose posebnu odgovornost u pogledu Sporazuma o neširenju (nuklearnog naoružanja) i jačanju njegovog režima“, rekao je Mas.

Stoga, kako kaže, treba preduzeti sve moguće da bi, na primer, START 3 bio produžen.

„Tako ćemo dobiti na vremenu da uključimo Kinu u kontrolu naoružanja vremenom, jer je to krajnje neophodno učiniti i to je zaista veoma važno u kontekstu režima kontrole naoružanja, kako se te tendencije koje idu u pogrešnom smeru ne bi pojačale“, istakao je nemački ministar inostranih poslova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije da su Rusija i SAD postigle određeni napredak u pregovorima o kontroli naoružanja.

Sporazum o ograničavanju naoružanja

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala