„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću, a „Ćiriličnik“ Udruženju književnika Crne Gore

Pratite nas
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ doneo je odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, književniku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice, dok je nagrada „Ćiriličnik“, koja se dodeljuje najistaknutijim kulturnim institucijama, ove godine pripala Udruženju književnika Crne Gore.

U obrazloženju žirija navodi se da ukupna stvaralačka delatnost Živojina Rakočevića predstavlja plemenit i dragocen doprinos kulturi, dok njegova lirska umetnost potresno svedoči da i u najtežim okolnostima, iako ranjeno, naše srce na Kosovu i Metohiji kuca i obnavlja se.

Udruženje književnika Crne Gore nagradu „Ćiriličnik“ zaslužilo je istrajnom, dostojanstvenom i umetnički kvalitetnom borbom za očuvanje srpskog jezika i pisma.

Tradicionalna visoka priznanja „Trga od ćirilice“ dobitnicima će biti uručena 28. avgusta, na svečanom zatvaranju manifestacije, nakon Božanstvene liturgije u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Morači.

Jedinstvena kulturna manifestacija „Trg od ćirilice“ održava se svake godine u Herceg Novom na trgu Belavista i traje mesec dana. Od prošle godine, manifestacija se proširila širom Crne Gore.

Ovogodišnji žiri činili su arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojerej Nikola Todorović, Budimir Dubak, Novica Đurić, Radomir Uljarević i Želidrag Nikčević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala