Nemačka kompanija: Izgradnja „Severnog toka 2“ mogla bi se prekinuti zbog sankcija

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaCevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Cevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački „Uniper“, jedan od evropskih partnera gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je da bi ovaj projekat zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

„S obzirom da Sjedinjene Američke Države pojačavaju svoje napore na uvođenju ciljanih sankcija protiv projekta ‘Nord strim 2’, povećava se verovatnoća da izgradnja gasovoda bude odložena ili da on uopšte ne bude dovršen“, navodi kompanija.

„Rizik neuspeha projekta ‘Severni tok 2’ i dalje se smatra glavnim individualnim rizikom za ‘Uniper’. Ako projekat na kraju ne bude završen, ‘Uniper’ će možda morati da otpiše kredit koji je dao ‘Nord strimu 2’ i izgubi očekivani prihod od kamate“, dodaje se u izveštaju kompanije.

Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Moskva: Računamo na želju Berlina da dovrši „Severni tok 2“

Krajem maja nemačka kompanija je finansirala „Severni tok 2“ sa 700 miliona evra, a ukupno treba da obezbedi 950 miliona evra.

Istovremeno, „Uniper“ ističe da „Nord strim 2“ radi na ublažavanju posledica obustave radova na postavljanju cevi, a brojne evropske zemlje i Evropska unija pružaju značajnu političku podršku ovom projektu.

Gasovod „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Podsetimo, američki Stejt department uključio je „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala