Lavrov: Nema kraja američkim sankcijama „Severnom toku 2“

© Foto : Maxim ShemetovLogo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da prekinu da uvode jednostrane restriktivne mere, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući odluku SAD o sankcijama protiv „Severnog toka 2“.

„Smatramo nezakonitim ekstrateritorijalne sankcije, kao i jednostrane sankcije kojima, nažalost, ne pribegavaju samo Sjedinjene Američke Države nego i Evropska unija. Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, Evropska unija, namećući svoje jednostrane sankcije, istovremeno se uzdržava od njihove ekstrateritorijalne primene. Sjedinjene Američke Države ovde ne vide ni crvenu liniju, ni kraj“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu nakon sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Moskvi.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države teže „bez ikakvih diplomatskih formalizacija, samo jednom cilju: da imaju mogućnost i pravo da čine sve što žele kako u svetskoj politici, tako i u svetskoj ekonomiji“.

Nastavak kontakata

Lavrov je dodao da Rusija nastavlja kontakte sa SAD bez obzira na pretnje sankcijama „Severnom toku 2“, jer pragmatičnost zahteva održavanje kontakata.

„Vrlo dobro vidimo kako Vašington operiše na međunarodnoj sceni, ne ustručavajući se nikakvih metoda, što potvrđuje i situacija oko 'Severnog toka 2'“, naveo je ministar.

Šef ruske diplomatije istakao je i da učesnici izgradnje gasovoda odlučni u tome da projekat bude završen i postoje osnove da se smatra da će to biti urađeno u najskorije vreme.

Problemi sa završetkom gasovoda

Ranije je nemačka kompanija „Uniper“, jedan od evropskih partnera „Severnog toka 2“, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Američki Stejt department ranije je uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala