Kakva će biti nastava na fakultetima — tri scenarija za oktobar

Pratite nas
Postoje tri scenarija za odvijanje nastave na univerzitetima ove godine. Prvi je klasična nastava kao što je do sada bila, drugi je tzv. hibridni scenario gde će predavanja biti onlajn organizovana a praktična nastava u manjim grupama i treći scenario je kompletna onlajn nastava.

Moguće scenarije izneo je prorektor za nastavu na Beogradskom univerzitetu, prof. dr Petar Bulat.

„Ako bi epidemiološka situacija bila kao danas, najverovatniji scenario je hibridni. Onlajn predavanja i rad sa malim grupama studenata uz maksimalne mere zaštite. To će predstavljati dodatni napor za nastavni kadar, jer će grupe biti znatno manje nego što su do sada bile, udvostručiće se“, objasnio je profesor Bulat, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Dosta studenta se žalilo da su im profesori pred kraj ove godine bili nedovoljno dostupni, da su im slali samo pauer point prezentacije i da nisu bili tu za njihova pitanja. Na pitanje da li će studenti imati nekome da se požale, profesor Bulat odgovara da su se čula uglavnom negativna iskustva.

Škola - Sputnik Srbija
Kako će izgledati naredna školska godina – ministarstvo predlaže više modela

„Tokom čitavog perioda vanrednog stanja, govorim o Univerzitetu u Beogradu, imao sam redovne kontakte sa kolegama koji su prodekani za nastavu. Imali smo nedeljno i dvonedeljno sastanke i diskutovali o problemima. Tu se uočava da je 80-90 posto nastave bilo bez problema. Ne možemo da kažemo da nije bilo problema. Bilo je problema, ali ono što je doprlo do javnosti jeste tih 10 posto“, naveo je prodekan za nastavu Beogradskog univerziteta.

Brucoši poseban problem

„Poseban problem su brucoši. Oni sada dolaze na fakultet, a u stvari ne dolaze. Dolaze u onlajn okruženje, nemaju nikakvo iskustvo prethodno sa fakultetom i onlajn predavanjima. Fakulteti se pripremaju za to da ih nekako uključe u onlajn nastavu na pravi način i da deca shvate značaj toga“, kazao je Bulat.

Prorektor za nastavnu na Beogradskom univerzitetu je ukazao da je kontakt sa studentima ono što će najviše nedostajati i profesorima i studentima.

„Studiranje nije samo puko učenje. To je poseban oblik sociološkog razvoja naših budućih intelektualaca“, istakao je Bulat.

Život u studentskim domovima biće organizovan slično kao u maju. Studenti će se postepeno vraćati, oni koji su zdravi. Za one koji su bolesni organizovan je poseban smeštaj. Uprava studentskog centra se veoma angažovala da situaciju drži pod kontrolom, naveo je dr Bulat.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala