Ispovest fotoreportera Sputnjika: Optužili me da sam mitingovao

© Sputnik / Mariя Tabak / Uđi u bazu fotografijaFotograf agencije RIA Novosti Ilja Pitaljev na dodeli nagrade Sony World Photography Awards u Londonu
Fotograf agencije RIA Novosti Ilja Pitaljev na dodeli nagrade Sony World Photography Awards u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fotoreporter Sputnjika Ilja Pitaljev, koji je nedavno pušten iz pritvora u Minsku, ispričao je zbog čega je uhapšen i kako je proveo vreme u pritvoru.

Prema njegovim rečima, uhapšen je u ponedeljak oko 18.30 po lokalnom vremenu, kada se pripremao da ode na miting opozicije.

Kako je kazao, uhapšen je pored spomenika „Minsk – herojski grad“, a pažnju specijalaca privukao je, prema njegovim rečima, njegov fotoaparat.

„Napisali su mi prijavu kao da sam ja, navodno, učestvovao u akciji protesta. Na sve moje izjave da nisam nameravao da mitingujem samo su se ljubazno osmehivali“, istakao je on.

Tu noć je Pitaljev proveo u pritvoru, nakon čega je prebačen u zatvor „Žodino“.

„Pojeo sam kašu, bila je poprilično bezukusna. Čaj je bio bez šećera. Međutim, nisu me tukli. U ćeliji je bilo 24 čoveka, a kreveta je bilo samo osam. Uglavnom su tu bili pritvoreni učesnici protesta, ali i oni koji su se samo u tom trenutku tamo našli“, ispričao je.

Pitaljev je dodao i da su se pripadnici policije prema njemu ponašali ljubazno, kao i da je fotoaparat ostao neoštećen.

Podsetimo, 9.  avgusta su u Belorusiji održani predsednički izbori. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,08% glasova. Na čelu države se nalazi već 26 godina.

U noći 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima su počeli neprijavljeni masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kontejnera za smeće. Policija je protiv njih koristila suzavac, vodene topove i svetleće granate i potisnula ih iz centra grada. Nakon opozicionog skupa privedeno je 3.000 ljudi, povređeno je njih oko 100, a poginulih nije bilo, saopštio je MUP Belorusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala