Fotoreportera Sputnjika proteruju iz Belorusije, oslobođeni i ostali novinari

© REUTERS / Vasily FedosenkoHapšenje u centru Minska
Hapšenje u centru Minska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fotoreporter agencije Sputnjik Ilja Pitaljev biće proteran iz Belorusije, izjavio je načelnik departmana za državljanstvo i migracije beloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksej Begun.

„Najverovatnije će mu biti zabranjen ulazak u zemlju na određeno vreme“, naveo je on, a preneo Sputnjik Belorusija.

Prethodno je saopšteno da se Pitaljev, sa kojim je redakcija Sputnjika izgubila kontakt u toku noći u ponedeljak, nalazio u istražnom zatvoru „Žodino“ u Minskoj oblasti.

Istovremeno, oslobođeno je i četvoro drugih ruskih novinara koji su bili uhapšeni tokom protesta, a reč je o Antonu Starkovu i Dmitriju Lasenku iz redakcije „Dejli storma“, kao i o novinarima Semjonu Pegovu i Vladislavu Zizdoku.

Iz ruske ambasade u Minsku saopšteno je da su oni su predati ruskim diplomatama, te su zajedno sa njima krenuli putem belorusko-ruske granice.

Iz ambasade ističu da su ti novinari oslobođeni uz učešće ministra inostranih poslova Belorusije Jurija Karajeva.

Podsetimo, 9. avgusta su u Belorusiji održani predsednički izbori. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,08% glasova. Na čelu države se nalazi već 26 godina.

U noći 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima su počeli neprijavljeni masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kontejnera za smeće. Policija je protiv njih koristila suzavac, vodene topove i svetleće granate i potisnula ih iz centra grada.

Nakon opozicionog skupa privedeno je 3.000 ljudi, povređeno je oko 100, a poginulih nije bilo, saopštio je MUP Belorusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala