EU: Izbori u Belorusiji nisu bili pošteni, razmatramo mere protiv Minska

© AP Photo / Manuel Balce CenetaŽozep Borel
Žozep Borel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednički izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni ni pošteni, Evropska unija pažljivo prati razvoj situacije u toj zemlji i razmatra mogućnost uvođenja mera protiv lica koji su odgovorni za razna kršenja normi, navodi se u saopštenju šefa EU diplomatije Žozepa Borela.
„Vlasti u Belorusiji su primenili neproporcijalnu i neprihvatljivu silu, Pored toga, izveštaji lokalnih posmatrača pokazali su da izbori nisu bili u skladu sa međunarodnim normama. Upravo iz tog ugla ćemo i ocenjivati poteze beloruske vlasti po pitanju rešavanja aktuelne situacije i izanalizirati odnose EU sa Belorusijom. To može da uključuje, između ostalog, i uvođenje određenih mera protiv lice koji su odgovorni za nasilje, neosnovana hapšenja i lažiranje izbornih rezultata“, navodi se.

U saopštenju Borela ističe se da bez progresa u Belorusiji po pitanju ljudskih prava i vladavine prava odnosi Brisela i Minska mogu da se pogoršaju.

Po tom pitanju oglasila se i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je na svom Tviter nalogu napisala da izbori u Belorusiji nisu bili pošteni, da je nasilje koje se sprovodi u toj zemlji nedopustivo, te da će EU preispitati odnose sa Minskom i preduzeti adekvatne mere protiv ljudi koji su za to odgovorni.

Ona je takođe pozdravila izjavu Žozepa Borela po pitanju izbora u Belorusiji ponovivši njegov stav da izbori u Belorusiji „nisu bili ni slobodni, ni pošteni“.

Podsetimo, 9.  avgusta su u Belorusiji održani predsednički izbori. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,08% glasova. Na čelu države se nalazi već 26 godina.

U noći 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima su počeli neprijavljeni masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kontejnera za smeće. Policija je protiv njih koristila suzavac, vodene topove i svetleće granate i potisnula ih iz centra grada. Nakon opozicionog skupa privedeno je 3.000 ljudi, povređeno je njih oko 100, a poginulih nije bilo, saopštio je MUP Belorusije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala