Doneta odluka o novoj školskoj godini

© Fotolia / Syda ProductionsUčenici u osnovnoj školi
Učenici u osnovnoj školi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab doneo je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčevićeva je objasnila da će đaci nižih razreda pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima, u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Kisić Tepavčevićeva je, posle sednice Kriznog štaba, izjavila da sada imamo povoljniju epidemiološku situaciju i da mere prevencije daju efekte.

„U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave“, objasnila je ona.

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15 sati, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Mladen Šarčević, preneo je Tanjug.

Kisić Tepavčevićeva je navela da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije, čemu će i biti posvećen prvi školski dan.

Snimanje onlajn nastave. - Sputnik Srbija
Snimanje onlajn nastave za narednu školsku godinu /foto/

Ona je istakla da se maska, kao preventivna mera, mora nositi pravilno, da prekriva i nos i usta.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

„Preporučuje se nošenje maske sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno da je nose“, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je kazala da je proteklih nedelja razrađen plan edukacije u vezi sa virusom korona i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

„To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mestima na kojima su đaci“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala