Bajden pozvao Lukašenka da se uzdrži od nasilja nad demonstrantima

© AP Photo / Sergei GritsSukob demonstranata i pripadnika policije na protestima u Minsku nakon predsedničkih izbora u Belorusiji
Sukob demonstranata i pripadnika policije na protestima u Minsku nakon predsedničkih izbora u Belorusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden predložio je „transparentno“ brojanje glasova na predsedničkim izborima u Belorusiji i pozvao predsednika Aleksandra Lukašenka da se uzdrži od nasilja nad demonstrantima.

„Podržavam one koji pozivaju na transparentno i tačno prebrojavanje glasova i oslobađanje svih političkih zatvorenika. Takođe pozivam predsednika Lukašenka da poštuje prava mirnih demonstranata i uzdrži se od daljeg nasilja“, navodi se u pisanoj Bajdenovoj izjavi.

Komentarišući događaje u Belorusiji, Bajden je kritikovao Lukašenka.

„Beloruski narod zahteva da se njihov glas čuje, nakon 26 godina sistematske represije pod režimom predsednika Aleksandra Lukašenka. Posle predsedničkih izbora, prepunih nameštanja, građani mirno protestuju zahtevajući tačan broj glasova, a dočekuju ih specijalne snage sa šok-bombama, suzavcem i gumenim mecima“, dodao je Bajden.

 

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOBarikade na protestima u Minsku nakon predsedničkih izbora u Belorusiji
Bajden pozvao Lukašenka da se uzdrži od nasilja nad demonstrantima - Sputnik Srbija
Barikade na protestima u Minsku nakon predsedničkih izbora u Belorusiji

On je istakao da je Lukašenkov režim ukinuo pristup internetu, uhapsio demonstrante i nezavisne novinare i pokušao da ućutka strane posmatrače. To ne liči na postupke političkog lidera koji je uveren da je pobedio na fer izborima.

 

Prema njegovim rečima, zahvaljujući novinarima i aktivistima „sada znamo istinu o napadima režima na demokratiju koje sebi dozvoljava režim“.

Mišljenje američkih kongresmena i senatora

Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel i lider republikanaca u Odboru Majkl Makol su u vezi sa neredima pozvali beloruske vlasti da zaustave „besmisleno nasilje“.

„Duboko smo uznemireni brutalnim hapšenjima i razbijanjem mirnih demonstranata, demokratskih aktivista i novinara od strane beloruskih vlasti, kako u vojnoj uniformi. Umesto izbora, koji su od početka bili namešteni, beloruski narod zaslužuje da izabere svog predstavnika i da ostvari svoja osnovna prava bez straha i nasilja“, ističe se u izjavi Engela i Makola.

Predsedavajući Odbora za obaveštajne službe Predstavničkog doma, demokratski kongresmen Adam Šif, pozvao je demokratske zemlje širom sveta da podrže proteste u Belorusiji.  

„(Režim u) Belorusiju nazivaju najdugotrajnijom diktaturom u Evropi pod brutalnom i korumpiranom vladavinom (predsednika Aleksandra) Lukašenka. Posle još jednih nameštenih izbora, Belorusi mirno pozivaju na slobodu i demokratiju. Amerika i demokratije širom sveta moraju da ih podrže“, napisao je Šif na svom nalogu na Tviteru.

​Stariji demokrata Odbora za spoljne poslove Senata Robert Menendes predložio je ponovno prebrojavanje glasova ili održavanje novih izbora u Belorusiji.  

„Ako se ovo nasilje i napad na demokratiju nastave, očekujem da Sjedinjene Američke Države i Evropa brzo uvedu sankcije (beloruskom predsedniku Aleksandru) Lukašenku i njegovim saradnicima“, dodao je Menendes.

Sa svoje strane, senator Džim Riš pozvao je Lukašenka da dozvoli ponovno prebrojavanje glasova i podnese ostavku, ako se pokaže da je nije ponovo izabran.

Protesti u Minsku - Sputnik Srbija
Drugi dan protesta u Belorusiji: Policija rasterala demonstrante /video/

„On mora odmah da okonča borbu protiv medija, isključivanje interneta, hapšenja i nasilje nad onima koji traže drugačiji put za Belorusiju. Mirna predaja vlasti je od vitalnog značaja za budućnost Belorusije i njen suverenitet“, istakao je Riš.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema ažuriranim podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,08 odsto glasova. Lukašenko je na čelu zemlje više od 26 godina.

Nakon zatvaranja biračkih mesta 9. avgusta u mnogim beloruskim gradovima počeli su masovni neodobreni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je ispalila suzavac, vodene topove i šok-bombe na njih i potisnula demonstrante iz centra grada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala