Upućen dopis ambasadi i konzulatu Srbije na Krfu zbog ležaljki na ostrvu Vido

© Foto : Svetosavsko zvoncePlava grobnica na ostrvu Vido - nezaobilazna tačka za svu decu koja idu "Putevima predaka"
Plava grobnica na ostrvu Vido - nezaobilazna tačka za svu decu koja idu Putevima predaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić izjavio je da veruje da će ležaljke i suncobrani postavljeni na ostrvu Vido kod Krfa vrlo brzo biti uklonjeni i istakao da ne treba da se stvori ružna slika, jer stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije.

Saramandić je rekao da je, kada je čuo da su postavljene ležaljke, otišao na ostrvo, fotografisao i da je upućen dopis ambasadi i konzulatu Srbije na Krfu, kao i gradonačelnici Krfa Meropi Idreo.

„Ne želim da se stvori pogrešna slika. Naprotiv. Za 20 godina koliko sam ovde, svih 10 spomenika posvećenih srpskim vojnicima su u dobrom stanju i nikada nijedan nije oštećen. Grci to doživljavaju kao deo sopstvene istorije“, rekao je Tanjugu Saramandić.

Podsetimo, grčki mediji su objavili da su odlukom opštinskih vlasti na ostrvu Vido pre tri dana postavljene besplatne ležaljke i suncobrani za turiste.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.

Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u „Plavoj grobnici“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala