Simonjanova pozvala Lukašenka da oslobodi zadržane novinare

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica RT-a i međunarodne informativne agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan pozvala je vlasti Belorusije i predsednika zemlje Aleksandra Lukašenka lično da oslobode pritvorene novinare.

Ona je istakla da šef te države „ima pravo da uspostavlja red u svojoj zemlji onako kako želi“, ali da nema prava da pritvara predstavnike medije zato što obavljaju svoj posao.

„Ukoliko ne želite da sebi stvorite neprijatelje i od onih ljudi koji su vas podržavali u ovoj sudbonosnoj noći, odmah pustite Semjona Pegova“, napisala je Simonjanova na Telegramu.

Ona je dodala je da bi kolege novinara trebalo odmah da znaju gde se on nalazi, u kakvom je stanju i da li mu se pruža lekarska pomoć.

Simonjanova je takođe pozvala da se oslobode dopisnica agencije Raptli, kao i svi novinari koji su izbore u Belorusiji pratili pošteno i nepristrasno.

Hapšenja novinara u Belorusiji

Ranije je portal RT preneo da je dopisnica agencije Raptli uhapšena je dok je izveštavala sa protesta u Minsku. 

Istovremeno, agencija Sputnjik Belorusija saopštila je da je njen novinar Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Nakon toga agencija je prenela da je novinar agencije pušten iz pritvora i da se već vratio kući.

Glavna urednica „Dejli storma" Aljona Sivkova saopštila je da su novinari ovog lista, Anton Starkov i Dmitrij Lasenko, pretučeni u Minsku tokom hapšenja. Ona je takođe istakla da je pored njih povređen i Maksim Solopov iz „Meduze“, koji je, kako kaže, dobio mnogo više batina.

U Belorusiji su 9. avgusta održani izbori nakon kojih su počeli protesti opozicije. Na izborima je, prema preliminarnim rezultatima, pobedio dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala