Ruski iguman u Vašingtonu: Amerika je u predrevolucionarnom stanju – kao Rusija 1917.

CC0 / Unsplash/Koshu Kunii / Demonstranti i policija na protestu u Vašingtonu nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda
Demonstranti i policija na protestu u Vašingtonu nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika sada liči na Rusiju 1917. godine, uoči svrgavanja cara Nikolaja II, i nalazi se u predrevolucionarnoj situaciji, smatra iguman manastira Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu Trifon prenosi sajt RPCZ.

Manastir, podignut u čast Svemilosrdnog Spasisitelja, nalazi se u američkoj saveznoj državi Vašington, koja je prvo bila jedno od žarišta virusa korona u SAD, a zatim i centar masovnih protesta i nereda.

Prema rečima igumana, veliki broj ljudi je u Americi zbog pandemije virusa korona izgubio posao, što je nesumnjivo uticalo na to da nasilni protesti u SAD postanu toliko ozbiljni.

„Prema mom mišljenju, osobe koje stoje iza onih koji su izašli na ulice, pokušavaju da izazovu revoluciju. U aktuelnim dešavanjima u SAD vidim mnoge znakove slične onima u Rusiji pre svrgavanja cara. Mnogi predstavnici generacije prvih revolucionara, koji su bili usmereni na to da se car Nikolaj II odrekne prestola, kasnije su završili u Gulagu, jer su na vlast došli marksisti. Oni su jednostavno koristili te ljude u svoje svrhe“, rekao je iguman Trifon.

Prema njegovim rečima, trenutno je u SAD slična situacija, koja veoma podseća na rane faze revolucije u Rusiji.

„To me veoma zabrinjava. Hrišćanstvo je ovde toliko isključeno iz društvenog života da vernike sve više progone. To se posebno odnosi na pravoslavno sveštenstvo“, konstatovao je iguman.

On je istakao da SAD nikada nisu bile toliko razjedinjene kao sada – osim tokom Građanskog rata 1861-1865. godine.

„Ali tada je postojala jasna podela između Severa i Juga, dok sada razlike prelaze državne granice. Nažalost, društvo sada zanemaruje položaj hrišćanstva, pre svega pravoslavlja, što me veoma zabrinjava. Poznajem mnoge predstavnice sveštenstva koji strahuju zbog toga u kom pravcu se kreće država“, zaključuje iguman Trifon.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala