„Čovek Kremlja“: Bugari pokrenuli peticiju za smenu predsednika

© AFP 2023 / Nikolay DoychinovAntivladini protesti u Bugarskoj
Antivladini protesti u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Bugarskoj je pokrenuta peticija za impičment predsednika Rumena Radeva, a do sada je prikupljeno više od 4.500 potpisa. Pokretači peticije optužuju Radeva da je „prokremaljski provokator“.

Prema rečima pokretača peticije, lider Bugarske unosi podele u društvo, umesto da ga ujedinjuje.

„On poziva narod na pobunu. Poziva da se vodi spoljna politika koja udaljava od EU i vodećih partnera NATO, a približava nedemokratskim režimima, što očigledno protivreči nacionalnim interesima. On radi protiv svoje zemlje, pokazujući solidarnost sa glavnom opozicionom strankom BSP (Bugarska socijalistička partija), bivšom komunističkom partijom. Na čelu države ne može biti prokremaljski provokator, koji umesto da ujedini, razjedinjuje naciju svojim hibridnim izjavama. On ne može biti glavni komandant Oružanih snaga. To je pitanje nacionalne bezbednosti“, navode organizatori peticije.

Podsetimo, antivladini protesti traju u Bugarskoj već preko mesec dana, a podržali su ih predsednik zemlje Rumen Radev i glavna opoziciona snaga - Bugarska socijalistička stranka. Prema mišljenju predsednika, nastala kriza može se rešiti jedino ostavkom vlade i glavnog tužioca Ivana Geševa. On je takođe optužio vladu da uvlači policiju u sukob sa demonstrantima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala