Novinar Sputnjika objašnjava: Kako se policija Belorusije ponaša prema pritvorenicima

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPripadnici interventne policije na protestu u Minsku
Pripadnici interventne policije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinar agencije Sputnjik Belorusija koji je priveden nakon protesta u Minsku Evgenije Olejnik, saopštio je da su ga oslobodili i ispričao detalje privođenja.
„Oko 12 časova napustio sam policijsku upravu. Sve ovo vreme sam bio tamo... Sada se osećam dobro. Razmišljam da li da odem u bolnicu ili ne“, rekao je novinar.

Kako je objasnio, mesto gde se održavao miting udaljeno je 30 minuta od mesta gde je pritvoren. Kada su mu prišli policajci, on je jednostavno slikao policijska vozila.

„Priveden sam oko šest sati ujutro, a miting je završen oko pola četiri ujutru, odnosno, pritvoren sam dva i po sata posle završetka skupa u drugom delu grada“, rekao je Olejnik za Sputnjik.

"Stavili su me na kolena. Ja sam ponavljao da sam novinar Sputnjika, a kao odgovor sam čuo: vi ste opozicioni medij, a neko od policajaca me je počeo da udara po vratu", rekao je Olejnik.

Prema njegovim rečima, policajci su primenjivali silu, neprestano uvrtali ruke, ali nisu upotrebljavali specijalna sredstva.

„Kada sam pao, nekoliko puta su me lupili po nogama, ali sam se zaštitio. Bolelo me je, ali telo mi je već utrnulo jer smo pognuti sedeli na stolicama, a glava nam je bila u nivou kolena. Nisu davali da menjamo položaj, verovatno da ne bismo videli lica onih koji su nas privodili“, rekao je novinar.

 

Pripadnici policije hapse demonstrante na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Policija privela više od tri hiljade ljudi na protestima u Belorusiji

Na pitanje zašto je pritvoren, policajci su odgovorili da će „to rešiti policijska uprava“. Prema njegovim rečima, odnos prema pritvorenicima „bio je kao prema stoki“. „Kada sam rekao da sam novinar Sputnjika Belorusija, jednostavno bi me udarili mobilnim po glavi ili po potiljku... Već dugo pišem o policiji i policajcima. Nikad se nisam susreo sa takvim ponašanjem“, dodao je Olejnik.

Pri tome, kako ističe novinar, policajci u samom odeljenju su se različito ponašali — neko je govorio da se smire, neko ih maltretirao.

„Pre odlaska morali smo da potpišemo dokument o učešću na neprijavljenom skupu, da se u potpunosti slažemo i da čekamo suđenje. Tražio sam da budem upoznat sa materijalima slučaja, ali su me odbili, rekavši da su materijali otišli na sud“, ispričao je Olejnik.

Agencija Sputnjik Belorusija ranije je javila da je njen dopisnik Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Novinar se rano jutros vraćao kući nakon što je pripremio materijal o povređenima u hitnoj pomoći. 

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema preliminarnim podacima CIK-a, predsednik države Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,23 odsto glasova, dok je Tihanovska na drugom mestu sa 9,9 odsto.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala