Opasne igre u Crnoj Gori: Kako to da „Srbi mrze Bošnjake“ samo pred svake izbore

© Foto : FB/Berane onlineGrafiti koji je osvanuo u Beranama
Grafiti koji je osvanuo u Beranama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na zidovima i kućama u opštini Berane u kojima živi pretežno muslimansko-bošnjačko stanovništvo za vikend su osvanuli grafiti mržnje upućeni pripadnicima islamske vjeroispovjesti uz portrete četničkog vojvode Pavla Đurišića i četničkog vođe Draže Mihajlovića.

Iscrtavanje grafita u Beranama osudili su gotovo svi – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, sve političke partije, institucija Ombudsmana, kao i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je pride saopštio da „jasno prepoznaje iz kojih političkih kuhinja dolaze naručeni grafiti u susret izborima“.

Dok sa druge strane vladajuća koalicija na čelu sa DPS-om čitav događaj posmatra isključivo kao „produžetak litija“ uz tvrdnju da se u opoziciji i Crkvi navodno nalaze politički lideri i sveštenici koji su „ideološki četnici“, opozicione političke partije pak nemaju dilemu da je čitava predstava urađena u režiji DPS-a i tajnih službi, ne bi li se srpski narod još jednom predstavio kao neprijatelj manjina. U svakom slučaju, radi se o opasnoj manipulaciji međunacionalnim odnosima u periodu zapaljive političke situacije.

Iz Demokratske Crne Gore su za Sputnjik ocijenili da danas sigurno „svaki građanin zna ko je umjetnik i potpisnik takvih grafita“.

„Ako ovakva sramna djela ne radi Udba, onda neka skine snimke sa nadzornih kamera i odmah neka uhapsi počinioce ovog gnusnog čina“, prokomentarisali su nam kratko demokrate u pismenom saopštenju.

„Srbi mrze Bošnjake“ po zidovima – baš pred izbore

Pored toga, mnogi su međutim uočili i da su slični grafiti na sjeveru Crne Gore poslednji put viđeni, ne slučajno, jedino u susret izborima 2016. godine, pa se pojedini analitičari sada pitaju kako to da Srbi mrze Bošnjače samo svake četvrte godine, i to po pravilu uvijek mjesec dana pred izbore.

Analitičar Boško Vukićević smatra da se grafiti mržnje koji su osvanuli u beranskim naseljima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ne mogu nikako drugačije posmatrati osim kao – „najnovija režimska namještaljka“, uz priznanje da je, kako kaže, i sam prilično iznenađen velikom dozom providnosti i amaterizma koji karakterišu jednu ovakvu akciju.

„Rukopisi ANB-a su naime u nekim ranijim prilikama bili komplikovaniji za razotkrivanje, dok je u najnovijem primjeru apsolutnoj većini građanstva odmah bilo jasno koja je pozadina ovog gnusnog čina. Režimski pokušaj da ovaj sramni uradak sa vulgarnim i šovinističkim porukama pripiše političkoj konkurenciji očigledno nije uspio ni kod lokalnog muslimanskog stanovništva, koje nije u tolikoj mjeri naivno da se „upeca“ na podmetačine ove vrste“, kaže Vukićević za Sputnjik. 

Fabrikovanje skandala

Naš sagovornik ukazuje da su masovnost i dostojanstvenost litija, tokom kojih se nikada nije desio niti jedan jedini incident – očigledno u tolikoj mjeri zaprepastili crnogorske vlastodršce da oni više i ne vide drugačiji odgovor osim fabrikovanja sličnih skandaloznih događaja.

„U tom smislu smatram da nije slučajno odabrano Berane, koje se posebno isticalo tokom ’litijskog čuda‘. Međutim, i pored traljave realizacije gnusnog projekta, nema sumnje da se vlast potrudila oko njegove organizacije. Tome svjedoči podatak da se režimska propaganda maksimalno upregla nakon gnusnog čina, te su mediji pod kontrolom vlasti munjevito reagovali uz, reklo bi se, već pripremljene intervencije dvorskih analitičara koji su osudili one koji „udaraju na temelje savremene crnogorske države“, primjećuje Vukićević.

Ono što bi u čitavoj stvari posebno trebalo da zabrinjava, po Vukićeviću, jeste činjenica da ovaj događaj jasno pokazuje da režim tokom kampanje neće prezati ni od čega, pa ni od zaoštravanja međunacionalnih tenzija, samo da bi povećao šanse za održanjem trodecenijske vladavine.

„Ipak, nervozne, panične i ekstremne reakcije vlastodržaca same po sebi pokazuju da su te šanse u ovom trenutku male“, decidan je sagovornik Sputnjika.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala