Pokrenuta istraga: U Belorusiji privedeno 213 osoba, povređeno desetine, jedna osoba poginula

Pratite nas
Beloruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu o masovnim protestima u Minsku i drugim delovima zemlje, izjavio je predsednik komiteta Belorusije Ivan Noskevič. Tokom nereda privedeno je preko 213 osoba, povređeno desetine, a jedna osoba je poginula.
„Istražni komitet je pokrenuo krivične postupke zbog masovnih nereda i nasilja nad zaposlenima u organima unutrašnjih poslova. Do njih je došlo tokom noći na teritoriji grada Minska i mnogim drugim regionima zemlje“, državna agencija „BelTA“ citirala je izjavu Noskeviča.

Šef Istražnog komiteta je rekao da učesnicima u masovnim neredima preti do osam i 15 godina zatvora.

Kako kaže, „sve protivpravne akcije praćene su nasiljem nad policijskim službenicima, od kojih je desetine povređeno“. Noskevič je dodao da su krivična dela praćena uništavanjem imovine, suprotstavljanjem predstavnicima vlasti, a policija je registrovala i korišćenje kontejnera, klupa, štapova, kamenica, staklenih flaša i zapaljivih tečnosti kao oruđe zločina.

Neredi u Minsku - Sputnik Srbija
Neredi nakon izbora u Belorusiji, policija smirila situaciju /video/

„Trenutno više od 100 istražitelja radi na mestu incidenata“, rekao je on.

S tim u vezi, beloruski centar za ljudska prava „Vesna“ saopštio je da je usled protesta u Minsku i regionima Belorusije privedeno više od 213 osoba i precizirao da je u beloruskoj prestonici zadržano 110 ljudi.

Prema podacima centra, tokom nemira u Minsku povređeno je na desetine ljudi, a jedna osoba je poginula.

Podsetimo, Centralna izborna komisija Belorusije saopštila je da je, prema prvim rezultatima, na predsedničkim izborima aktuelni predsednik zemlje Aleksandar Lukašenko osvojio 80,23 odsto glasova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala