Nemiri u Belorusiji: Policija upotrebila suzavac, nastavljaju se hapšenja demonstranata

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaPolicija u Minsku
Policija u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera pripadnike opozicije koji protestuju u centru Minska, hapšenja se nastavljaju, izveštava dopisnik Sputnjika sa lica mesta. Kritična situacije je i u Brestu.

Na Kalvarijskoj ulici u centru beloruske prestonice okupilo se nekoliko desetina ljudi, a policija pokušava da ih rastera suzavcem i svetlećim granatama. Međutim, nezadovoljni građani rezultatima predsedničkih izbora nastavljaju u grupama da pristižu u centar grada. Policija pokušava da spreči njihovu veću koncentraciju na jednom mestu. 

Počelo je aktivnije hapšenje okupljenih. Policijska vozila odvoze uhapšene sa lica mesta, izveštava dopisnik Sputnjika.

Situacija je napeta i u Brestu. Tamo je policija izašla sa štitovima i sukobila se sa demonstrantima. Bačene su svetleće granate, dok demonstranti bacaju na policiju kamenice, prazne boce i kante za smeće. Čuju se eksplozije. Narod se ne ne povlači. Policije je oko 50, a demonstranata oko 2.000. U Brest stiže policijsko pojačanje.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karajev je izjavio da MUP Belorusije neće dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji.

Učesnici protesta u centru Minska - Sputnik Srbija
Suzavac, vodeni topovi i svetlosne granate: Nemirna noć u Belorusiji u 15 fotografija
„Saopštavamo da nećemo dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji, za šta imamo dovoljno snaga i sredstava. Upozoravamo da će bilo kakvo narušavanje zakona biti zaustavljena, a krivci će snositi odgovornost prema zakonu“, istakao je ministar.

 

Ranije je saopšteno da je policija počela da hapsi potencijalne učesnike protesta opozicije kod spomenika Pobede u Minsku.

Podsetimo, u Belorusiji su juče održani predsednički izbori na kojima je pobedu odneo predsednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala