Premijer Libana o ostavci: Eksplozija u Bejrutu je rezultat korupcije

© AP Photo / Hussein MallaHasan Dijab, premijer Libana
Hasan Dijab, premijer Libana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cela Vlada Libana je podnela ostavku, saopštio je premijer Hasan Dijab i dodao da je eksplozija koja se dogodila u Bejrutu „rezultat endemske korupcije koja je veća od države“. U ovoj bliskoistočnoj zemlji je već neko vreme održavaju masovni protesti. Situaciju je još pogoršala katastrofalna eksplozija koja je prošle nedelje potresla Bejrut.

Premijer Hasan Dijab uputio se ka predsedničkoj palati kako bi zvanično informisao predsednika Mišela Ajuna i predao mu ostavku u ime svih ministara.

Dijab je u televizijskom obraćanju naciji posle ostavke rekao kako je „korupcija u Libanu veća od države“.

„Povlačim ovaj potez kako bih mogao da stojim zajedno sa svojim narodom i borim se za promene. Bog neka štiti Liban“, rekao je Dijab.

On je dodao kako je da je eksplozija koja se dogodila u Bejrutu „rezultat endemske korupcije“ i pozvao da odgovorni budu procesuirani.

„Politička klasa Libana treba da se srami same sebe jer je njihova korupcija dovela do ove katastrofe koja je bila skrivana sedam godina“, rekao je Dijab.

Nešto ranije je bilo saopšteno da su četiri ministra u libanskoj vladi već podnela ostavku.

Vlada Hasana Dijaba nastaviće da radi do izbora nove vlade Libana.

Ostavka je posledica eksplozije koja se dogodila u luci u Bejrutu prošle sedmice, kada je poginulo više od 150 ljudi, a oko 5.000 povređeno. U eksploziji amonijum-nitrata razoren je veliki deo grada.

Posle eksplozije, usledili su i protesti u glavnom gradu Libana, u kojima je poginuo jedan policajac, a više stotina ljudi je povređeno. Demonstranti su pokušali da zauzmu vladine zgrade, ali su ih snage bezbednosti izbacile. Ostavka cele vlade je bio jedan od zahteva okupljenih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala