„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti srpske pešadije /foto/

© Foto : Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane RS„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima Lazar 3, koji je proizvod domaće odbrambene industrije, predstavlja veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica i značajan doprinos procesu unapređenja operativnih sposobnosti vojske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

„Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš ’Lazar 3‘ uvedeno je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je izrada novih serija ovog vozila za vojsku. Namenjeno je jedinicama pešadije i specijalnim jedinicama, konstruisano je u skladu sa najsavremenijim trendovima u razvoju oklopnih vozila točkaša“, navodi se u saopštenju i dodaje kako se „Lazar 3“ odlikuje se visokom mobilnošću i zaštitom snaga.

© Foto : Ministarstvo odbrane RSVišenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar 3“
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti srpske pešadije /foto/ - Sputnik Srbija
Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar 3“
„Lazar 3“  može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom od 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućava dejstva po ciljevima na zemlji i helikopterima i bespilotnim letilicama.

Pogon 8x8 i savremeni sistem nezavisnog vešanja svih točkova ovom oklopnom borbenom vozilu omogućavaju visoku prohodnost i nosivost.

„Lazar 3“ ima i visoko sofisticiranu, modularnu balističku i protivminsku zaštitu, a telo vozila izrđeno je od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spal lajnera, za zaštitu od krhotina.

© Foto : Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane RSVišenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar 3“
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti srpske pešadije /foto/ - Sputnik Srbija
Višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš „Lazar 3“
Kada je vozilo naoružano daljinski upravljanom borbenom stanicom broj članova posade je 12, a u slučaju ugradnje kupole broj se smanjuje za jednog vojnika.

Sistem za kondicioniranje vazduha obezbeđuje funkcionisanje vozila i posade u ekstremnim klimatskim okruženjima, a puškarnice su zaštićene balističkim staklom.

„Lazar 3“ može da razvije maksimalnu brzinu do 110 kilometara na sat, izuzetnih je manevarskih sposobnosti koje mu omogućavaju da ostvari podužni nagib 60 procenata, bočni nagib od 30 posto, savlada vertikalne prepreke od 55 centimetara, rov od dva metra i vodene prepreke od 1,6 metara.

© Foto : Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane RS„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti srpske pešadije /foto/ - Sputnik Srbija
„Lazar 3“ – Veliki iskorak u zaštiti pešadijskih jedinica
„Zahvaljujući modernom pristupu oklopne zaštite, pokretljivosti i vatrenoj moći, oklopno borbeno vozilo Lazar 3 može se koristiti za realizaciju brojnih zadataka“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala