Lavrov čestitao Lukašenku pobedu na izborima

© AFP 2023 / Sergei ChuzavkovRuski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Rusije i Belorusije Sergej Lavrov i Vladimir Makej razgovarali su telefonom, a tom prilikom je šef ruske diplomatije zamolio kolegu da predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku čestita pobedu na izborima u njegovo ime, saopštila je pres-služba MIP Belorusije.
Makej je obavestio ruskog kolegu o rezultatima proteklih predsedničkih izbora u Belorusiji. Lavrov je, zauzvrat, zamolio Makeja da aktuelnom lideru Belorusije čestita pobedu u njegovo ime, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, Lavrov i Makej su telefonom razgovarali o pitanjima vezanim za „pojedine predstavnike“ ruskih medija, koji rade u Belorusiji bez akreditacija.

Ministri su razmenili mišljenja o situaciji u Belorusiji, uključujući i umešanost spoljnih sila u političke procese u zemlji.

Ističe se da su se strane dogovorile da nastave konstruktivnu interakciju, između ostalog i kada je reč o rešavanju nastalih operativnih praktičnih pitanja.

Podsetimo, agencija Sputnjik Belorusija ranije je javila da je njen dopisnik Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Novinar se rano jutros vraćao kući nakon što je pripremio materijal o povređenima u hitnoj pomoći. 

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori.

Prema preliminarnim podacima CIK Belorusije, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na izborima je osvojio 80,08 odsto glasova. Za Svetlanu Tihonovsku, koja je na drugom mestu, glasalo je 10,09 odsto birača.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala