Izbori i protesti u Belorusiji: Kako je prošla noć u Minsku /video/

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUčesnik demonstracija na protestu u Minsku
Učesnik demonstracija na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko hiljada ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Belorusije i drugih gradova zemlje nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio svoj šesti mandat.

Anketa vlade o izlaznosti pokazala je da je Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1996. godine, pobedio na izborima sa blizu 80 odsto glasova.

Njegov protivkandidat Svetlana Tihanovska, osvojila je manje od sedam odsto.

Demonstranti su skandirali, palili baklje i nosili nacionalne zastave. Počeli su da gađaju policiju kamenicama, nakon čega je policija odgovorila svetlećim granatama, vodenim topovima i suzavcem. Odjeknulo je nekoliko jakih eksplozija.

Pored Minska, pristalice opozicije su izašle i u Vitepsku, Grodnu i Brestu. I tamo je policija vršila hapšenja. Međutim, najnapetija situacija je bila u beloruskoj prestonici, gde je upotrebljena i specijalna tehnika za rasterivanje demonstracija.

Policija je uskoro istisnula demonstrante iz centra i razbila ih u više grupa. U području gde je došlo do sukoba i nereda, oseća se jak miris suzavca. Više osoba je i uhapšeno.

Demonstranti su počeli da se razilaze oko dva časa posle ponoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala