Bugarska opozicija pozvala vladu da prestane sa misteroznim ponašanjem i podnese ostavku

© Flickr / ResoluteSupportMediaZastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ponašanje bugarskog premijera Bojka Borisova i postupci njegove stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) je zbunjujuće, izjavio je poslanik Bugarske socijalističke stranke Rumen Gečev, komentarišući jučerašnju misterioznu izjavu premijera da je „došlo vreme za odluke“, ne precizirajući pritom na kakve odluke misli.

Borisov je u nedelju objavio fotografiju na kojoj je okružen unucima i napisao da je sada „došlo vreme za odluke“.

„Dom je tamo gde ti se osmehuju. Uvek je dobro razgovarati s detetom, uvek od njih potiču najispravnije odluke. Došlo je vreme za njihove osmehe i moje odluke!“, izjavio je Borisov.

Prema mišljenju Gečeva, takvim izjavama premijer tera stanovništvo da lomi glavu nad time što je on hteo da kaže.

„Najnormalnije što može da učini premijer demokratske države je da izađe i kaže svom narodu šta planira da uradi. Takve nedorečenosti i tajanstvena okupljanja ljudi u Sofiji (verovatno se misli na na okupljanje GERB-a u Sofiji prošle nedelje) izazivaju nedoumicu. Jedino objašnjenje je da su premijer i cela vlada, kao i veštački i nepouzdano sastavljena koalicija (GERB, Bugarski nacionalni pokret VMRO i Nacionalni front za spas Bugarske) u potpunom šoku“, izjavio je Gečev u intervjuu za Bugarski nacionalni radio.

On je istakao da je to problem za zemlju, jer se Bugarska nalazi u bezizlaznom položaju u najtežim mesecima.

„Mi smo zemlja u kojoj nema programa niti predstave o tome šta će se desiti pre kraja godine, očekujemo da će vlada u svakom trenutku podneti ostavku“, rekao je Gečev.

Prema mišljenju poslanika, premijer ima samo jedan izlaz - da podnese ostavku i raspiše nove parlamentarne izbore. Mogućnost da aktuelni parlament formira novu vladu, Gečev je nazvao apsurdnom.

„Zahtevi bugarskog društva su sasvim jasni. Oni žele nove izbore, novu konfiguraciju u parlamentu i novu upravu“, naglasio je on.

Demonstracije u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Bugarski premijer nudi ostavku samo da prestanu „tuče na ulicama“

Antivladini protesti traju u Bugarskoj već preko mesec dana, a podržali su ih predsednik zemlje Rumen Radev i glavna opoziciona snaga - Bugarska socijalistička stranka. Prema mišljenju predsednika, nastala kriza može se rešiti jedino ostavkom vlade i glavnog tužioca Ivana Geševa. On je takođe optužio vladu da uvlači policiju u sukob sa demonstrantima.

„Za to plaćaju oni koji insistiraju na poštovanju zakona i obični policijski službenici“, rekao je u petak šef države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala