Amerika osuđuje dešavanja u Belorusiji: Izbori nisu bili slobodni ni pošteni

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUčesnici protesta u Minsku
Učesnici protesta u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika osuđuje nasilje nad demonstrantima u Belorusiji i poziva Minsk da poštuje prava građana na mirna okupljanja, da se uzdrži od primene sile i da pusti uhapšene, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.
„SAD su duboko zabrinute zbog načina na koji su održani predsednički izbori u Belorusiji 9. avgusta. Nisu bili slobodni niti pošteni. Pozivamo belorusku vladu da poštuje pravo Belorusa na učešće u mirnim okupljanjima, da se uzdrže od primene sile i da oslobode sve koji su bili greškom uhapšeni. Osuđujemo nasilje nad demonstrantima i hapšenje onih koji podržavaju opoziciju, kao i blokiranje internet resursa u cilju ograničavanja građana Belorusije da razmenjuju informacije o izborima i demonstracijama“, navodi se u saopštenju Pompea.

Prema rečima Pompea, „vlada Belorusije mora u praksi dokazati svoju privrženost demokratskim principima i poštovanju ljudskih prava“.

Podsetimo, u Belorusiji su juče održani predsednički izbori na kojima je pobedu odneo predsednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Juče je u sukobima povređeno oko stotinu ljudi, od kojih je nekoliko hospitalizovano. Ukupno je uhapšeno oko 3.000 ljudi. Protiv njih je pokrenut krivični postupak za izazivanje masovnih nereda i napad na policiju. Preti im od 8 do 15 godina zatvora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala