Vuk je ličnost: Vučica spasena iz šumskog požara se ne odvaja od ljudi /video/

© SkrinšotVučica spasena iz požara
Vučica spasena iz požara - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Čeljabinskoj oblasti izlečeno je mladunče vuka spaseno u šumskom požaru. Životinja je dobila ime Zena i veoma se zbližila sa ljudima. Prema rečima rukovodioca Uveljske šumske oblasti Ivana Romanjenka, mladunče je pronađeno kada je imalo tri meseca i poslato specijalistima u uzgajalište gde su mu pružili neophodnu negu i vakcinaciju.

„Još uvek je bila slepa i mala. Momci su je spasili, smestili smo je, doveli u našu šumsku oblast, pronašli stručnjake koji znaju kako da ih odgajaju. U Kopejsku smo pronašli uzgajalište 'Vatreni vetrovi'. Obratili smo se tim stručnjacima, predali im mladunče vuka u ruke. Oni su ga odnegovali, odgajili, dali sve potrebne vakcine, socijalizovali i predali nam ga na dalje vaspitavanje“, rekao je Ivan.


Prema rečima zoologa, Zena ne sme da se pusti u divljinu: vučica ne zna samostalno da lovi i previše je vezana za ljude.
„Zapravo je vrlo neobično. Ne može da se poveže se ni sa mačjim, ni sa psećim svetom. Tj. vuk je ličnost, karakteristika“, rekla je zoolog Jekaterina Paškovska.
Trenutno je mlada vučica smeštena u šumskoj oblasti i dobro se slaže sa ljudima: „voli da se ljubi, liže lice“, „leže na leđa da bi je pomazili po stomaku“.
Osim toga, svakog dana Zena ide u šetnju po šumi i hrani se prema specijalno sastavljenom režimu.
„Želimo da ona postane maskota naše šume. Naravno, to će sve zavisiti od mišljenja stručnjaka koji će reći da li se može zadržati u takvim uslovima. Sada želimo da joj napravimo dobar prostor kako bi se ovde osećala kao kod kuće“, zaključio je šef šumske oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala